Ministerul Economiei vrea să redeschidă extracția de grafit din Gorj

2
Mina Lupeni
Mina Lupeni
- Reclama -

Ministerul Economiei vrea să redeschidă extracția de grafit din țară, în condițiile în care zeci de mii de tone de grafit zac nefolosite în Baia de Fier. Din grafit se extrage grafenul, esențial în energia verde, iar o tonă se vinde și cu 200.000 de euro. Declarația inițială  a ministrului Năsui a fost consemnată de Informateca.ro aici: România va fi pe harta lumii în ceea ce priveşte producţia de baterii

 

În Baia de Fier, grafitul a fost exploatat în două perimetre miniere: în subteran, prin punctul Catalinul, și în cariera Ungurelașu. 40.000 de tone din acest mineral erau produse în fiecare an.

Din grafit se obține grafenul, folosit în prezent la construcția de panouri solare și baterii. O tonă se vinde și cu 200.000 de euro.

Vezi și Năsui: Salrom va fi listată la Bursa de Valori Bucureşti

Lipsa tehnologiei și unele probleme de management au închis complet exploatarea în 2005. Mina nu a mai putut să țină pasul cu concurența și toți angajații au fost disponibilizați. Abia acum Ministrul Economiei vrea să readucă locul la viață. Societatea Națională a Sării ar putea extrage grafitul.

- Reclama -

Claudiu Năsui, ministrul Economiei: “Cei de la Ford ne-au spus că în 2024, de exemplu, vor să facă deja prima mașină full electric în România, de asemenea, în jurul Timișoarei avem un investitor care a venit și la fel, va produce baterii, adică există o economie întreagă care se va putea naște în jurul acestei exploatări.”

Corneliu Răducan Morega, prefectul județului Gorj: “Este în lucru un studiu de fezabilitate. În urmă acestui studiu de fezabilitate se va stabili în mod clar cantitatea de grafit care este exploatabil, se va stabili calitatea acestuia și modalitățile de exploatare.”

China este cel mai mare producător de grafit și ocupă al doilea loc în lume ca număr de zăcăminte. Turcia – în schimb – cu zăcăminte de 90 de milioane de tone, a exploatat în 2020 numai 1500 de tone.

- Reclamă -

2 comentarii

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele