Ministerul Justiției a lansat procedura pentru selecția noului șef al DIICOT

0
diicot

Ministerul Justiției a lansat procedura pentru selecția noului șef al DIICOT, după ce fosta șefă a direcției, Giorgiana Hosu, a demisionat din funcție, anul trecut, urmare a condamnării soțului său.

 

Procedura de selecție va dura, conform anunțului Ministerului Justiției, până la jumătatea lunii septembrie.

Ministerul a demarat procedura de selecție atât pentru procurorul șef al DIICOT, cât și pentru adjunctul acestuia și pentru șeful secției de combatere a infracțiunilor de terorism și a criminalității informatice.

După selecția candidatului pentru procuror șef, ministrul Justiției, Stelian Ion, va cere și avizul CSM, care este consultativ.

Numirea este făcută de către președintele Klaus Iohannis, prin decret. Șeful statului poate să țină cont sau nu de avizul CSM. În cazul numirii Giorgianei Hosu, președintele Iohannis nu a ținut cont de avizul negativ al CSM.

În 1 iulie, președintele Klaus Iohannis a semnat decretul pentru eliberarea din funcția de procuror, prin pensionare, a Giorgianei Hosu (49 de ani).

Vezi și Fosta şefă DIICOT, Giorgiana Hosu, cu soțul condamnat, se pensionează la 49 de ani

Fosta șefă a DIICOT a demisionat din funcție în 2020, după condamnarea soțului său. Fostul polițist Dan Hosu a fost condamnat în septembrie 2020 la 3 ani de închisoare cu suspendare, în primă instanță. Soțul șefei DIICOT a fost găsit vinovat pentru două capete de acuzare. El trebuie să plătească și 10.000 de lei cheltuieli judiciare.

De notat că fostul polițist Dan Hosu a fost achitat pentru corupție (trafic de influență și dare de mită), după ce instanța a anulat probele obținute de SRI pe MSN (mandat de siguranță națională) ca urmare a unei decizii CCR, dar a fost condamnat pentru instigare la acces ilegal la un sistem informatic și instigare la folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității.

Georgiana Hosu a jucat un rol major și în tergiversarea dosarului 10 August. După ce a aprobat în primă fază clasarea dosarului de către procurorul Doru Stoica, ea a cerut redeschiderea dosarului la instanța greșită.

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele