Ministerul Muncii, măsuri pentru zilieri și sezonieri

0

Violeta Alexandru a prezentat  noi măsuri pe care le are în vedere Guvenrul prin două proiecte de ordonanţă pentru zilieri şi cei care lucrează sezonier.

 

Ministrul Muncii a spus că primul act normativ vizează ca, în situaţii excepţionale, de urgenţă, plata pentru munca flexibilă să fie împărţiţi între angajator şi stat. O altă propunere se referă la modificarea timpului de lucru care să fie comunicată salariatului cu cel puţin trei zile înainte, angajatorul având obligaţia să anunţe apoi şi sindicatul. Măsura se aplică doar în câteva domenii: agricultură, turism, organizări evenimente şi HoReCa.

„Având în vedere pulsul pieţei, resimţim nevoia de a pregăti un nou set de măsuri de sprijin. Ministerul Muncii e pregătit să vină cu două proiecte de ordonanţă. O primă prezentare, succintă, se referă la programul flexibil. Vă voi prezenta pe scurt textul propunerii de OUG, cu precizarea că, ulterior avem în vedere elaborarea unei hotărâri de Guvern şi am să mă refer şi la aceasta pentru că poate nu veţi găsi toate prevederile pe care le pregătim în OUG. Propunerea noastră e să completăm Codul muncii. Îmi menţin propunerea ca prin OUG pe care o iniţiem, pentru ca în situaţii de urgenţă, situaţii excepţionale venim cu următoarele măsuri: plata pentru munca flexibilă se va împărţi între anagajator, 50% şi stat, care va acoperi 50% din salariul brut. Ne gândim la o perioadă de implementare până la sfârşitul anului sau trei luni, după cum o să ne daţi semnale dvs. în acest sens. Mecanismul este decontare. Avem în vedere ca măsura să se adreseze şi persoanelor independente, profesioniştilor, celor care lucrează în alte forme de muncă”, a afirmat Violeta Alexandru, joi, la şedinţa Consiliului Naţional Tripartit pentru Dialog Social.

Ea a vorbit şi despre un proiect pregătit de Executiv care vizează modificarea timpului de lucru şi care introduce obligaţia ca angajatorul să anunţe cu trei zile înainte salariatul despre acest aspect.

 

Citește și:Parlamentul European a adoptat o nouă directivă privitoare la transporturile de marfă

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele