Ministerului Apărării Naționale anunță că nu mai documente pentru CNSAS

0
CNSAS

Ministerului Apărării Naţionale precizează că, în 2006, toate documentele care privesc fosta securitate din arhiva MApN au fost predate Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS), cu excepţia celor a căror dezvăluire ar putea aduce atingere securităţii naţionale, în conformitate cu prevederile Hotărârii CSAT nr. 60/2006, potrivit unui comunicat de presă, transmis luni. Ministerul Apărării răspunde astfel cererii a trei cercetători CNSAS de predare a întregii arhive.

 

MApN afirmă că, pe 22 februarie, ministrul apărării Nicolae Ciucă şi specialişti din instituţie au avut o întrevedere cu o delegaţie a Colegiului CNSAS, condusă de preşedintele Constantin Buchet.

Vezi și Trei cercetători CNSAS cer ministrului apărării documente care au aparţinut Securităţii

„În urma discuţiilor, la nivelul MApN se derulează în prezent etapele procedurale de constituire a unei comisii paritare mixte MApN-CNSAS, în conformitate OUG 24/2008 privind accesul la propriul dosar şi deconspirarea Securităţii. Această comisie, formată din specialişti ai celor două instituţii, urmează să stabilească un grafic de consultare şi analiză a documentelor a căror dezvăluire ar putea aduce atingere securităţii naţionale şi vor decide cu privire la caracterul şi destinaţia acestor documente, în conformitate cu prevederile art. 2 al Hotărârii CSAT nr. 60/2006 şi prevederilor OUG 24/2008”, precizează MApN.

MApN susține că documentele din arhiva fostei Securităţi care au fost primite în custodie de MApN după luna ianuarie a anului 1990 au fost predate, în anul 2006, cu excepţiile prevăzute de cadrul legislativ, în baza HG nr.731/07.06.2006 privind preluarea în gestiune de către Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii a arhivei deţinute anterior de fostele organe de securitate, a Hotărârii Consiliului Suprem de Apărare a Ţării nr. 60/17.04.2006, a Hotărârii Consiliului Suprem de Apărare a Ţării nr.130/28.08.2006 şi a Protocolului încheiat între Ministerul Apărării Naţionale şi Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii.

Trei cercetători CNSAS, Mihai Demetriade, Mădălin Hodor și Andrei Ursu, fiul disidentului Gheorghe Ursu, i-au cerut, sâmbătă, ministrului Apărării, Nicolae Ciucă, o „decizie urgentă” de restituire a tuturor documentelor aparținând fostei Securități, acuzând o lipsă de voință a MApN în a restitui in integrum arhivele „capturate în contextul Revoluției române”.

„Faptul că M.Ap.N. a trimis, selectiv și parcimonios, anumite fonduri arhivistice către C.N.S.A.S. de-a lungul timpului, domnule ministru, nu modifică natura lipsei de voință în restituirea in integrum a arhivelor capturate în contextul Revoluției române”, susțin cei trei în scrisoarea deschisă adresată ministrului Nicolae Ciucă, publicată sâmbătă.

Semnatarii scrisorii speră ca ministrul Apărării să înțeleagă „gravitatea acestei situații”, în sens contrar devenind „complice cu răul”.

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele