Miniștrii de externe ai UE așteptați să suspende vizele turistice pentru ruși

0

Miniștrii de externe ai UE sunt așteptați să aprobe suspendarea acordului de facilitare a vizelor al blocului cu Moscova săptămâna aceasta, după ce loviturile de rachete și artilerie rusești au lovit zonele de peste râul Nipru de la centrala nucleară Zaporizhzhia.

Mișcarea UE, care vizează reducerea numărului de vize eliberate cetățenilor ruși după presiunile statelor membre din est, nu ajunge la o interdicție totală, dar ar face obținerea documentelor de călătorie mult mai complicată și mai costisitoare.

Financial Times a citat un oficial al UE spunând că este „nepotrivit ca turiştii ruşi să se plimbe în oraşele noastre” şi blocul a trebuit să „trimite un semnal populaţiei ruse că acest război nu este OK, nu este acceptabil”.

Un alt oficial a transmis publicației că înainte de sfârșitul anului blocul își propune să meargă mai departe decât încheierea acordului, care ar elimina actualul tratament preferențial pentru cetățenii ruși atunci când aceștia solicită orice fel de viză UE.

Miniștrii de externe ai blocului urmează să se întâlnească marți la Praga, capitala Republicii Cehe, care deține președinția rotativă a UE, unde sunt așteptați să sprijine politic această suspendare.

Cu toate acestea, blocul este departe de a fi unit în ceea ce privește cererile din ce în ce mai puternice din partea unor țări precum Republica Cehă, Polonia și statele baltice Estonia, Letonia și Lituania – dintre care multe au încetat să mai elibereze vize rușilor pentru toate călătoriile, cu excepția celor esențiale.

Multe alte state membre continuă să elibereze documente de călătorie cetățenilor ruși, ceea ce înseamnă că aceștia pot călători liber în întreaga zonă fără pașapoarte Schengen.

Finlanda, care a declarat că rușii ocolesc din ce în ce mai mult închiderea spațiului aerian al UE utilizând aeroportul Helsinki ca poartă de intrare în zonă, a anunțat luna aceasta că va limita cererile de viză pentru Rusia la o zecime din numărul actual.

Dar țări precum Germania au insistat că o interdicție totală ar fi greșită, iar Josep Borrell, șeful UE pentru afaceri externe, a susținut că interzicerea este „o idee bună”. Blocul „trebuie să fie mai selectiv”, a spus Borrell săptămâna trecută.

La sol, în Ucraina, artileria rusă a tras în orașele de peste Nipru de la centrala nucleară Zaporizhzhia, cea mai mare din Europa, au declarat oficialii duminică, pe fondul îngrijorării crescânde cu privire la un posibil dezastru de radiații.

Fiecare parte o acuză pe cealaltă că vizează centrala, care a fost capturată de trupele ruse în martie, dar este încă condusă de personalul ucrainean și a devenit un punct fierbinte major în conflictul, care a intrat acum în cea de-a șaptea lună.

Guvernatorul regional, Oleksandr Starukh, a declarat pe Telegram că forțele ruse au lovit clădiri rezidențiale în orașul principal al regiunii, Zaporizhzhia, la două ore de mers cu mașina de fabrică, în timp ce comandamentul armatei ucrainene a raportat că au fost lovite orașe de pe malul opus al Niprului.

 

Moscova a declarat că nouă obuze de artilerie ucraineană au aterizat pe terenul centralei, personalul tehnic monitorizează starea amplasamentului, iar nivelurile de radiații au rămas normale. Niciunul dintre rapoarte nu a putut fi verificat.

Ministrul de externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, a declarat că Rusia a transformat fabrica într-o bază militară și pune în pericol întregul continent. Atât ONU, cât și Kiev au cerut retragerea echipamentelor militare și a personalului din centrală, pentru care organul de pază nuclear al ONU așteaptă o vizită de autorizare.

În estul Ucrainei, unde forțele ruse și separatiste luptă pentru control, bombardamentele au lovit orașele importante din punct de vedere strategic Kramatorsk și Sloviansk, dar nu au fost raportate victime, a declarat Pavlo Kyrylenko, guvernatorul regiunii Donețk.

Apărătorii au dejucat încercările Rusiei de a pătrunde în jurul orașului strategic Bakhmut, au declarat forțele armate ale Ucrainei.

Ministerul britanic al apărării a declarat în ultimul său briefing că Rusia a pierdut „zeci de mii” de trupe și nu este clar cum vor fi recrutați mai mulți.

Un decret semnat de Vladimir Putin de a mări dimensiunea forțelor armate de la 1,9 milioane la 2,04 milioane este puțin probabil să facă „progrese substanțiale” în creșterea puterii de luptă a Rusiei, se arată în raport.

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele