Ministru în guvernul Dăncilă, avere declarată de 23 de milioane de euro

0

Case și terenuri în România (dar și în străinătate), conturi bancare, firme și investiții. În total, mult peste 23 de milioane de euro. Cum am calculat că e vorba de 23 de milioane de euro? Simplu: la atât e declarată suma acțiunilor deținute.

În declarația de avere a ministrului Ana Birchall, pe lângă multele conturi și imobile care atrag deja atenția, sunt menționate și „investiții financiare în străinătate” de un nivel nemaiîntâlnit la vreun demnitar român. Cel puțin la vedere. Astfel, aceste „investiții financiare în străinătate” (numite, în paranteză, „unlisted/unrealized securities”) se cifrează la o valoare fabuloasă. Conform declaraţiei de avere, „Valoarea este estimata la 23 milioane euro”.

 

Acțiuni ale unor companii nelistate

Dar ce înseamnă „unlisted securities”? Conform businessdictionary.com, este vorba de „Ordinary shares (common stock) or other securities of a firm not listed (traded) on any official exchange. In the US, unlisted securities are traded in over the counter market, in the UK they are traded on the Alternative Investment Market. Such securities are issued usually by smaller or new firms who cannot or do not wish to comply with the listing requirements of an official exchange.”

Pe scurt, acțiuni ale unor firme care nu sunt listate la bursă. Ok, toate bune și frumoase, dar felul în care a ales Ana Birchall să declare aceste acțiuni este o problemă în România. Pentru că, de fapt, formularul declarației de avere cere ca firmele la care titularul/rudele titularului declarației de avere deține acțiuni să fie numite.

deține acțiuni să fie numite.

Citeşte şi Averea lui Dragnea rămâne sub sechestru

Or, evident, asta nu se întâmplă în cazul declarației de avere a Anei Birchall. În al doilea rând, formularul declarației de avere nu permite aproximarea sumelor, ci declararea exactă a acestora.

Newsweek România va încerca să lămurească misterul acestor acțiuni deținute la companii nelistate la bursă de către Ana Birchall, pe care nu a putut-o contacta până în acest moment.

Sursa: Newsweek

 

De Vlad Mitu

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele