MInistrul Apărării ne încurajează, singuri nu avem nicio șansă în fața Rusia

0

Ministrul Apărării Naţionale, Gabriel Leş a afirmat, vineri că şi dacă ţara noastră va aloca 10 la sută din Produsul Intern Brut pentru apărare în următorii ani, tot nu va avea capabilităţi să facă faţă singură unui potenţial agresor cum este Rusia.

Gabriel Leş a participat, vineri, la conferinţa internaţională “Black Sea and Balkans Security Forum”, care se desfăşoară în Mamaia.
“Marea Neagră este fundamentală pentru securitatea naţională a Rusiei: asigură control asupra Caucazului, Republicii Moldova şi a jumătate din Ucraina şi asigură o platformă pentru proiectare a forţelor în Balcani, Marea Mediterană şi Orientul Mijlociu. Obiectivul strategic al Rusiei este să aibă dominaţia asupra regiunii Mării Negre, iar strategia de securitate a Moscovei clasifică NATO ca domeniu de ameninţare militară la adresa securităţii Rusiei. Spre deosebire de regiunea Mării Baltice, în Marea Neagră, Rusia are o atitudine agresivă, constantă”, a afirmat ministrul Apărării, care a precizat că România este inclusă ca ţintă potenţială pentru capabilităţile de atac ale Rusiei, fiind percepută ca centru de decizie NATO.

Ministrul Apărării a precizat că, de la anexarea Crimeii, Rusia şi-a intensificat acţiunile agresive în regiunea Mării Negre.

“De la anexarea ilegală şi ilegitimă a Crimeii, Rusia şi-a intensificat acţiunile agresive în regiunea Mării Negre, în special împotriva Ucrainei, dar şi împotriva prezenţei aliate în zonă. Şi-a sporit prezenţa în zona Mării Negre, ca parte a unei strategii coerente, echilibrul militar a fost schimbat în mod fundamental în favoarea sa, iar Rusia este deja capabilă, dacă e necesar, să împiedice militar accesul extern la Marea Neagră. Dacă am avea 10 la sută din Produsul Intern Brut sau 100 la sută din Produsul Intern Brut pentru următorii nu ştiu câţi ani de zile, România nu va avea capabilităţi singură să poată face faţă la un astfel de potenţial agresor. Tocmai de aceea discutăm de apărare colectivă şi de capabilităţi pe care le punem împreună ca să putem face faţă unui astfel de agresor. Important este ca fiecare naţiune să îşi poată oferi capabilităţile proprii, pe care să le aibă acolo şi să ofere securitate vizavi de nevoile pe care le au atunci”, a explicat ministrul Apărării.

Citește și:Mintea românului de pe urmă, Ilie Năstase se retrage din politică!

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele