Ministrul Mediului, Mircea Fechet a declarat joi. după ce în judeţul Arad un bărbat a murit după ce a fost luat de viitură, că va trebui adaptat sistemul de alertare a populaţiei, pentru a localiza şi mai bine aceste zone.
El a arătat că ne aşteptăm în continuare la o vară în care este posibil să mai avem fenomene meteo extreme.
Ministrul Mediului a declarat la sediul PNL, după şedinţa conducerii partidului cu miniştrii liberali din Cabinetul Ciolacu, că a informat conducerea PNL despre situaţia pe care a găsit-o în judeţele Arad, respectiv Hunedoara, ca urmare a deplasării pe care a făcut-o în zonele afectate de inundaţii.
”În judeţul Arad, în comuna Brazii, mai exact în satele Şoimuş şi Buceava, situaţia a fost una catrastofală. M-am asigurat că toate echipele de intervenţie ale Administraţiei Naţionale Apele Române, Administraţia bazinaşă Crişul împreună cu administraţia locală de acolo şi cu colegii de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă sunt bine coordonaţi, toţi oamenii şi toate utilajele sunt la lucru. Astăzi, când discutăm, din raportările pe care colegii mei mi le-au făcut, situaţia este una stabilă, toţi cetăţenii care şi-au pierdut casele beneficiază de adăpost, la fel cum beneficiază de hrană, apă potabilă şi de tot ceea ce au nevoie”, a spus ministrul.
Mircea Fechet a precizat că se va deplasa şi în cursul săptămânii viitoare în zone care au fost afectate de inundaţii.
”Mi-aş dori să nu avem noi astfel de situaţii deşi, din discuţiiile pe care le am în fiecare zi cu colegii de la Administraţia Naţională pentru Meteorologie, ne aşteptăm în continuare la o vară în care este posibil să mai avem astfel de fenomene meteo extreme. Din păcate, ele devin din ce în ce mai dese, în contextul schimbărilor climatice”, a completat Fechet.
El a precizat că atât în Hunedoara, la Baia de Criş, cât şi la Şoimuş, oamenii foarte în vârstă i-au spus că în ultimii 50-60 sau chiar 70 de ani astfel de fenomene meteo nu au avut loc. ”Nu au trăit asemenea clipe de coşmar, ceea ce presupune că în acest context, probabil ar trebui să adaptăm şi strategia noastră de intervenţie, fie că ţine de Ministerul Mediului, fie că ţine de alte instituţii ale statului român, cum ar fi Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, să ne adaptăm şi să putem interveni punctual pentru ca să nu ne mai confruntăm cu situaţia de la Arad unde, din păcate, am pierdut şi o viaţă omenească”, a arătat ministrul.
Târnovanu: Consider că acest turneu final este un eşec
Despre măsurile de prevenţie, Fechet a arătat că în legătură cu lucrările de îndiguire, pe raza Administraţiei Bazinale Crişuri, acolo unde au 1119 Km de amenajări hidro, care înseamnă şi diguri şi alte tipuri de lucrări, nici măcar un metru de astfel de lucrări nu a fost afectată.