Ministrul Sănătății a cerut un plan de măsuri pentru intervenția în cazul apariției de îmbolnăviri cu coronavirus

0
virus gripal

Ministrul Sănătății, Victor Costache, a solicitat specialiștilor în sănătate publică un Plan de acțiune, suplimentar, pentru prevenirea și limitarea îmbolnăvirilor prin gripă, precum și pregătirea unui set de măsuri pentru intervenția sistemului de sănătate publică în cazul apariției îmbolnăvirilor cauzate de noul coronavirus, anunță ministerul într-un comunicat de presă.

 

În acest context, un grup de specialiști în sănătate publică, boli infecțioase și microbiologie se va întâlni miercuri, sub coordonarea secretarului de stat Nelu Tătaru, pentru a propune ministrului Sănătății măsurile ce se impun, în conformitate cu recomandările Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

Potrivit sursei citate, au fost luate și primele măsuri în ceea ce privește noul coronavirus. Institutul Național de Sănătate Publică a trimis direcțiilor de sănătate publică definiția de caz pentru a putea fi informate unitățile sanitare de la nivel național. De asemenea, în colaborare cu MAE, au fost emise atenționări de călătorie.

În ceea ce privește gripa, săptămâna trecută s-a înregistrat debutul sezonului gripal (rata pozitivității pentru virus gripal la cazurile testate a fost peste 25% pentru acelaşi subtip), iar specialiștii se așteaptă în perioada următoare la o circulație mai intensă a virusurilor gripale.

 

Până la data de 12.01.2020 au fost vaccinate antigripal 1.427.519 persoane din grupele la risc, cu vaccin distribuit gratuit în cadrul campaniei Ministerului Sănătății

 

Ministerul Sănătății atrage atenția că, odată cu începerea cursurilor în unitățile de învățământ, numărul cazurilor de îmbolnăvire ar putea crește. O importanță majoră o reprezintă triajul efectuat de către cadrele didactice în clasă, la prima oră de curs, pentru evitarea riscului apariției de focare în colectivități.

Astăzi, Direcția de Sănătate Publică a municipiului București a luat decizia de a recomanda suspendarea cursurilor, pentru o perioadă de 3 zile, în clase din 9 unități de învățământ din București.

De asemenea, măsurile de igienă personală (spălarea cu apă şi săpun a mâinilor, folosirea batistelor pentru strănut sau tuse, respectarea unui regim de viaţă sănătos – alimentaţie bazată pe legume şi fructe, odihnă şi mişcare) sunt esenţiale pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin afecţiuni respiratorii, şi în special prin gripă. Medicația antigripală (antivirală) se administrează la indicația medicului, se mai arată în comunicat.

Citește și: Școli și grădinițe închise de gripă, în București

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele