UPDATE: Miza mișcării sindicale ilegale comandate de liderul sindical Rădoi

2

O parte din protestatarii de la metrou au fost identificaţi şi sancţionaţi, au declarat, vineri, reprezentanţi ai Poliţiei Capitalei.

 

“O bună parte din persoanele care protestează la metrou a fost identificate şi amendate”, a spus purtătorul de cuvânt al Poliţiei Capitalei, Ciprian Romaşcanu.

El a adăugat că se aşteaptă ca fluxul persoanelor care circulă cu transportul de suprafaţă să fie foarte mare şi a dat asigurări că echipaje de poliţie se vor afla în teren pentru a fluidiza traficul.

“Atragem atenţia persoanelor care protestează să respecte normele în vigoare – o parte au fost identificaţi şi sancţionaţi”, a precizat oficialul Poliţiei.

Știre inițială

Miza mișcării sindicale ilegale comandate de liderul sindical Rădoi. Sindicatul condus de fostul parlamentar PSD Ion Rădoi a declanșat greva care a paralizat metroul bucureștean la doar o zi după ce compania Metrorex a somat firma care gestionează spațiile comerciale din subteran să le elibereze. Miza conflictului este păstrarea monopolului deținut de firma sindicaliștilor PSD pe afacerile din subteran.

Spațiile comerciale sunt controlate acum de firma Sindomet Servcom SRL, deținută în procent de 100% de Unitatea Sindicatul Liber Metrou. Firma operează în continuare spațiile comerciale, deși contractul a expirat din 2018, iar pe rol este un proces.

Potrivit unui raport al Corpului de control, citat de ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, Sindomet Servcom SRL a avut două contracte cu Metrorex. Primul era pentru spațiile comerciale de la metrou, care a expirat în 2018, prin care firma sindicatului încasa 75% și Metrorex doar 25% din valorificarea acestora. Al doilea contract fusese încheiat pentru spațiile de publicitate, a expirat în 2019, din care firma sindicatelor încasa 53%, iar Metrorex doar 47%.

Ce spune ministrul Bode

Lucian Bode a făcut următoarele declarații despre situația din București generată de protestul de la metrou:

”Am discutat încă de aseară, când aveam informații cu privire la intenția sindicatului de la metrou să organizeze o ședință la finalul programului, am avut mai multe discuții cu dl ministru Drulă și cu dl prim-ministru Cîțu.

Avem în acest moment dislocate forțe de ordine. Pentru mine este foarte important pe de o parte asigurarea ordinii publice, restabilirea ordinii publice, dar în același timp e foarte important cum rezolvăm această problemă.

Nu s-a inventat altă cale de rezolvare a unei astfel de situații decât calea dialogului.

Principalul nostru obiectiv pentru structurile MAI este de a determina pe toți cei care sunt în acest conflict spontan să respecte legea: astfel de acțiuni nu pot avea loc în starea de alertă. Sunt reguli de protecție sanitară încălcate și în consecință noi avem obligația să îi determinăm pe cei aproximativ 500 de angajați Metrorex să respecte legea. În același timp, suntem obligați, pentru că efectul acestei acțiuni l-ați văzut la suprafață (…) avem preocuparea foarte clară de a proteja cetățenii care se deplasează cu mijloacele de transport în comun de suprafață.

Fac apel către sindicatul de la Metrorex să meargă pe calea dialogului. Nimeni nu este mai presus de lege și legea va fi lege pentru toți.

Ne dorim să revenim la normalitate prin dialog, dar nu putem să acceptăm ca cineva să își bată joc de sute de mii de români”.

Cioloș îl susține pe Drulă

Liderul USR PLUS, Dacian Cioloș, a afirmat că greva de la metrou are un singur motiv, și anume că ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, „s-a apucat să facă curățenie” la Metrorex și i-a acuzat pe liderii de sindicat că și-au făcut „o conducere a metroului paralelă” cu cea oficială și controlează banii companiei.

„Fiecare leu scos de caracatița PSD din bugetul Metrorex este furat din buzunarul fiecăruia dintre noi. Asta este miza protestului de astăzi”, a scris Cioloș pe Facebook, declarându-și susținerea „totală” pentru ministrul Cătălin Drulă.

Vezi cum arată cel mai bun purificator de aer anti coronavirus

2 comentarii

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele