Modalități eficiente de finanțare a producătorilor din agricultură și alimentație. Ce este factoringul și cum funcționează?

Informateca

 

Cei mai mulți producători români din sectorul alimentar sau agricol, care livrează recurent marfă pentru conturile mari de tip hypermarket sau pentru companii mari de distribuție, se confruntă cu problema încasării facturilor după un timp îndelungat de la livrarea mărfii. Aceste situații generează probleme în fluxul de cash, aceștia fiind obligați să își găsească surse alternative pentru finanțarea activității curente – salarii, utilitati, cheltuieli de întreținere, materii prime, taxe, etc.

Din păcate pentru furnizorii lor, companiile mari au standarde și proceduri de lucru de la care nu se poate face rabat atunci când vine vorba de plăți. În aceste condiții, tot producătorii trebuie să suporte greul finanțării activității, până la momentul încasării facturilor.

Însă, în acest moment al anului, producătorii agricoli sau din zona alimentară pot beneficia de o solutie sigură de finanțare și foarte ușor de accesat, cum este factoringul. Practic, pentru a accesa acest tip de finanțare, un producător are nevoie doar de contractul cu clientul și de facturile emise. În baza acestor documente, instituția financiară preia sarcina încasării facturilor de la clientul producătorului (beneficiar), oferind acestuia valoarea facturii, sub forma unei finanțări, la momentul emiterii acesteia.

Practic, vorbim despre o situație cu avantaj pentru toate cele trei părți implicate în  tranzacție. Producătorul obține imediat banii pe factura emisă și iși poate desfășura activitatea fără presiunea fluxului de cash negativ. Clientul producătorului (beneficiarul) are marfa livrată la timp și în condițiile contractuale stabilite, fără problemele care sunt cauzate de subfinanțarea acestui traseu (de exemplu: din cauza subfinanțării, un producător agricol sau din zona alimentară poate opta pentru o soluție de transport a mărfii ieftină, care nu are un standard calitativ conform, ce poate afecta calitatea mărfii și, mai departe, relația cu hypermarketul). Societatea de factoring (finanțatorul) susține desfășurarea unei tranzacții, aproape instantaneu, fără presiunea termenului de plată, pentru această implicare financiară obținând un comision.

Citeste si...  Rata anuală a inflației a continuat să crească în februarie și a ajuns la 3,83%

Dacă sistemul de finanțare prin factoring este destul de clar, problema pentru producător este alegerea instituției financiare care să-i susțină activitatea cu o solutie de factoring. Aici opțiunile sunt multiple, iar sfatul cel mai corect este să se îndrepte către insitituția cu care comunică cel mai bine și care are cea mai flexibilă abordare în legătură cu aspectele colaborării și cu gradul de implicare. În unele cazuri, chiar hypermarketurile ajung să recomande anumite societăți de factoring furnizorilor lor.

Penny Market este chiar unul dintre lanțurile de magazine care a apelat la această soluție inovativa, oferind furnizorilor săi posibilitatea încasării facturilor chiar la momentul emiterii, printr-un parteneriat cu Next Capital Finance IFN. În termeni tehnici, serviciul este denumit reverse factoring și poate fi accesat prin intermediul Next Capital. De altfel, Next Capital a dezvoltat și o platformă unica in Romania, prin care comunica direct cu furnizorii Penny Market interesați de rezolvarea problemei termenelor de plată la facturi. Pe aceasta platforma se regăsesc de asemenea toate informațiile necesare demarării procedurii de obținere a unei finanțări în sistem de factoring.

Cum îi finanțează factoringul pe fermieri?

Fermierii îşi pot externaliza gestiunea facturilor cu plata la temen, beneficiind totodată şi de posibilitatea de a obţine plata anticipată a facturilor respective până la 100% din valoarea nominală (cu TVA inclus).

Finanțarea nevoilor de capital pe baza încasării în avans a creanțelor din contracte de furnizare de produse agricole poate fi necesară pentru: sprijinirea reconversiei/replantării de soiuri viticole nobile, sprijinirea producătorilor agricoli care cresc specii de bovine, ovine și caprine, sprijinirea producătorilor care cresc păsări și porci, sprijinirea tuturor producătorilor agricoli care cultivă terenurile sau alte forme de sprijin a activității agricole. Avantajele acestei operațiuni constau în acoperirea deficitului temporar de lichidități, posibilitatea acordării unei perioade de grație și grafic de rambursare corelat cu activitatea societății.

Citeste si...  Ai nevoie de finanțare pentru ferma ta? Apelează la Vitas Romania

Ce se finanțează prin factoringul agricol? Pentru că în agricultură fermierii au nevoie de soluții prompte și personalizate, factoringul poate veni în ajutorul acestora prin oferirea de cash la momentul oportun pentru achiziția de îngrășăminte, pesticide, semințe și alte inputuri, nevoi curente sau finanțarea facturilor aferente întreținerii parcului auto, în cazul celor care dețin utilaje agricole.

Finanțarea activității prin operațiuni de factoring a devenit în ultimii ani o opțiune extrem de eficientă pentru asigurarea fluxului de cash, fie că vorbim de un producător care are o relație directă cu un lanț de magazine, sau de fermieri care au nevoie de capital pentru dezvoltare și activitate pe tot parcursul anului, nu doar în momentele de vârf.

Citește și Apicultorii români, campioni la cerut fonduri!

Articolul Modalități eficiente de finanțare a producătorilor din agricultură și alimentație. Ce este factoringul și cum funcționează? apare prima dată în Agroteca.

Sursa: Modalități eficiente de finanțare a producătorilor din agricultură și alimentație. Ce este factoringul și cum funcționează?


Distribuie articol:
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *