Moldova are un nou Premier: Maia Sandu a semnat decretul de desemnare a Nataliei Gavriliță

0
natalia-gavrilita maia-sandu
natalia-gavrilita maia-sandu

Președintele Maia Sandu a semnat, vineri dimineață, după o rundă de consultări cu toate fracțiunile parlamentare, decretul de desemnare a Nataliei Gavrilița în funcția de premier al Republicii Moldova.

 

Maia Sandu a precizat că are toată încrederea că Prim-ministrul desemnat va veni cu o echipă integră și profesionistă, și că maximum în două săptămâni Republica Moldova va avea un nou Guvern, care să însemne și un nou început pentru țară.

„Oamenii așteaptă schimbări în bine și pentru aceasta este nevoie de acțiuni ferme și de decizii competente, care să pună în prim-plan interesul cetățeanului”, se arată într-un comunicat al Administrației Prezidențiale.

Potrivit Constituției, Natalia Gavrilița are la dispoziție 15 zile pentru a-și alcătui cabinetul de miniștri echipa și pentru a elabora programul de guvernare, pe care să-l prezinte Parlamentului.

Vezi și UPDATE: Alegeri parlamentare în Republica Moldova

Cine este Natalia Gavriliță

Într-un scurt profil realizat de portalul Anticorupție.md, am scris că Natalia Gavriliță a fost, în 2019, ministru al Finanțelor în guvernul condus de Maia Sandu. În perioada 2015–2019, ea a fost directoare generală a Fondului Global pentru Inovare. Gavriliță a activat ca secretar de stat al Ministerului Educației, în perioada 2013-2015.

A mai deținut funcția de șefă a Departamentului politici și dezvoltare macroeconomică în cadrul Ministerului Economiei și Comerțului și șefă a Departamentului politici și coordonarea asistenței externe din cadrul Cancelariei de Stat. Pe parcursul carierei sale a activat ca expertă internațională pentru Banca Mondială, IFC, UNICEF și alte organizații internaționale. Natalia Gavrilița este licențiată în drept internațional și are un masterat în politici publice la Școala de Guvernare J.F. Kennedy a Universității Harvard.

În ianuarie 2021, Gavriliță a fost desemnată de președinta Maia Sandu în calitate de candidată la funcția de prim-ministru. Natalia Gavriliţa a prezentat în Parlament, la 11 februarie, programul de guvernare și garnitura sa guvernamentală, dar a anunțat că pledează pentru alegeri anticipate și le-a cerut deputaților să plece din Parlament: „Dragi deputați, vă rog să plecați din Parlament, să o faceți pentru copiii voștri”.

În urma votării, ea și echipa prezentată nu au acumulat niciun vot. Oponenții politici au criticat prestația ei calificând-o drept o sfidare a Constituției. Cu toate acestea, Maia Sandu a înaintat repetat candidatura Nataliei Gavriliță la funcția de prim-ministru. Deputații socialiști au contestat la Curtea Constituțională decizia șefei statului de numire repetată a Nataliei Gavriliță la funcția de prim-ministru, dar înalta instanță a respins contestația socialiștilor.

În declarația de avere depusă la CEC a indicat un salariu de 54.347 lire sterline de la Fondul Global de Inovații și 106.299 lei de la Ministerul Finanțelor, alți circa 62.000 de lei au intrat în contul familiei de la Cancelaria de Stat și Parlamentul Republicii Moldova, iar 207.277 de lei – de la Fundația Konrad Adenauer. Conform declarației, familia Nataliei Gavrilița deține un depozit bancar la Lloyds Bank și trei autoturisme: un Lexus RX 350, fabricat în 2009 și cumpărat cinci ani mai târziu cu 17.000 de euro, un Subaru Forester, produs în 2008 și cumpărat anul trecut cu 3.500 de euro.

La capitolul imobile, declară că deține în proprietate doar un apartament. Acesta are 52 de metri pătrați, cu o valoare cadastrală de 275.722 de lei. În ianurie 2021 a fost îanintată de președinta Maia Sandu la funcția de prim-ministru, dar nu a acumulat voturile necesare din partea Parlamentului. După ce candidatura sa nu a fost votată de două ori de Parlament au fost declanșate alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie curent.

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele