Monica Macovei despre tragedia din clubul Colectiv

0

Eurodeputatul român a vorbit despre tragedia întâmplată în urmă cu doi ani în clubul Colectiv din capitală, despre implicarea autorităților în ajutorarea victimelor, tragerea la răspundere a celor care se fac vinovați, precum și despre combaterea unor incidente similare pe viitor.

Citiți și Doi ani de la tragedia din clubul Colectiv

”Am spus, într-un interviu pentru Rezistența TV, ce cred eu despre cum au fost tratați răniții din clubul Colectiv. Pe de o parte, vorbim de corupție, care a permis cluburilor să funcționeze fără autorizație, și e în continuare la fel, nu s-a schimbat nimic. Pe de altă parte, e vorba și de complicitate la omor, după părerea mea. Pentru cei care au refuzat să trimită imediat victimele în străinătate.

A fost ceva îngrozitor. Foarte mulți dintre cei care au murit nu trebuia să moară. Foarte mulți dintre cei cu mâini sau picioare amputate trebuiau să fie întregi. Eu știu mai multe lucruri, cred, decât alți colegi.

Pe scurt: în primele zile, din noaptea aceea, au venit cereri. De exemplu, eu știu din Norvegia, de la prietenii mei norvegieni, care au sunat imediat la Ministerul de Externe și la Spitalul de arși de acolo, și au spus: uite ce se întâmplă în România. Sunt oameni care stau de 30 de ani acolo, sunt deja cetățeni norvegieni și chiar cu funcții importante în sistemul norvegian. Cei de la spital și Ministerul de Externe au spus: „am contactat deja autoritățile din România, am contactat și le-am spus – noi avem cel mai bun spital de arși din Scandinavia, venim cu avioanele noastre, cu personalul medical, cu totul, dați-ne cei mai gravi răniți. Și ni s-a spus: nu! Și ni s-a spus: nu!”.

Bănicioiu era ministrul Sănătății, Ponta era prim-ministru.

Și norvegienii nu înțelegeau. După care, Slovenia a făcut la fel, cel mai bun spital de arși din regiune, unde vin și italienii și austriecii. La fel a spus, din acea noapte. S-a dus ambasadorul la Guvern și a spus: „suntem pregătiți cu avioane, pe costul nostru, să luăm cei mai gravi pacienți. S-a spus: nu!”. Oamenii aceștia au rămas absolut stupefiați.

La Spitalul Militar de Arși din Bruxelles cei care au ajuns au rămas toți în viață. La spitalele unde, până la urmă au fost trimiși, s-a constatat că au bacterii nosocomiale. La Spitalul Militar de Arși din Bruxelles, de pildă, doctorii au spus: „aceste bacterii nosocomiale mai există în Afganistan și în țările de dincolo. În Europa, nu există. Și sunt rezistente la orice antibiotic”. De asta spun, ca să nu se infecteze, a trebui să le amputeze mâini, picioare, pentru că nu răspundeau la antibiotic, n-aveau antibiotic pentru așa ceva. Cele mai tari antibiotice foloseau, dar nu reacționează. Probabil că bacterii nosocomiale am luat mulți în spital, dar cei arși, chiar dacă erau pe o suprafață mai mică, au imunitatea scăzută. Și atunci îi afectează mult mai mult.

La Viena, de exemplu, au ajuns până la urmă câțiva răniți și au constatat medicii că au aceste bacterii. Și au spus: „ne pare rău, dar ne infectați tot spitalul și după aia trebuie să-l dărâmăm, pentru că nu ies dacă zugrăvești, renovezi, pui altă tencuială. Trebuie dărâmată aripa cu bacterii. Deci, ne infectați tot spitalul, vă externăm și cine are bani, prieteni, să aibă unde să stea în Viena, veniți la tratament ambulatoriu”. Doi au rămas, au putut să se descurce. Ceilalți au plecat.

Familiile victimelor s-au întâlnit cu Bănicioiu și spuneau toți că vor să fie duși copiii la spitale din străinătate. Și răspunsul a fost: dar, ce, să facem sistemul de sănătate din România de râs?

Cred că dincolo de asta nu mai este nimic de spus. Oamenii au murit cu zile.

Vă aduceți aminte scrisoarea tatălui lui Alex către fiul său, să spună Alex cum și-a petrecut ultimele zile pe pământ, când îl alergau ba la Viena, ba la Bruxelles, întâi nu l-au trimis nicăieri. Și Alex ieșise întreg de acolo. S-a dus la spital pentru verificări și acolo a luat bacteriile nosocomiale. Foarte mulți au murit din această cauză. Asta este crimă!

E corupția care a permis cluburilor să funcționeze fără autorizație, și e în continuare la fel, nu s-a schimbat nimic.
Dar e vorba și de complicitate la omor, după părerea mea. Pentru cei care au refuzat să îi trimită imediat în străinătate. Când la tine vin spitale mari – am dat doar câteva exemple – și spun „venim noi, pe banii noștri, cu avioanele noastre, în noaptea asta, suntem pregătiți și tu spui: Nu!”.

Am șocat întreaga lume.” a spus Monica Macovei

(Interviu Rezistența Tv, 7 octombrie 2017)

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele