Monica Macovei: Moraes a vrut să introducă reguli noi pentru alegerea procurorului şef european

0

Monica Macovei și-a arătat nemulțumirea referitoare la schimbarea modalităţii de vot din Comisia LIBE și CONT ale Laurei Kovesi, în ceea ce priveşte alegerea procurorului şef european. Claude Moraes, liderul Comisiei LIBE a vrut să introducă reguli noi pentru votul de miercuri, adică “să votăm doi candidați în loc de unul, ceea ce era absurd”, a afirmat eurodeputatul Monica Macovei.

„S-a votat astăzi şi s-a reluat acest vot la cererea grupului socialist, deşi se stabilise că în LIBE votează numai coordonatorii. Ce aşteptări am de la aceste două comisii? Să respecte voinţa acelei comisii de jurizare, de nominalizare, formată din oameni total apolitici, membri din curţi supreme din alte ţări, procurorul general al Austriei, procurorul italian, judecări sau procurori francez, din toate statele membre, un fost membru al Eurojust. Nimeni nu e politic acolo. Au stabilit o listă de finalişti, 3 persoane, după două rânduri de interviuri. Prima listă a fost de 11 şi apoi s-a mai audiat încă o dată şi a fost de trei. Au spus că aceea este ordinea lor de preferinţe, cu doamna Kovesi pe primul loc. Normal ar fi ca membrii celor două comisii să respecte voinţa specialiştilor”, a adăugat Macovei.

Tot referitor la acest aspect a mai spus că la votul secret nu este exclus nimic şi că o va vota pe Codruța Kovesi pentru că „e normal ca toţi românii să voteze cu doamna Kovesi”.

„Dacă pierde doamna Kovesi de vină este PSD, care face un lobby foarte mare, de parcă ăsta este rostul lor pe lumea asta. Cred că în timpul preşedinţiei nu se mai ocupă de altceva decât de asta. Ei sunt vinovaţi dacă pierde. Ei au determinat şi reluarea votului astăzi în LIBE, ca să voteze toată comisia şi poate fac aranjamente şi să voteze secret şi să nu voteze coordonatorii, ceea ce fusese stabilit tot de coordonatori. Fusese de acord şi preşedintele comisiei, Moraes, care astăzi şi-a schimbat discursul. E din grupul socialist. Dacă pierde, pierde din cauza PSD, foarte simpu şi scurt”, a completat Monica Macovei.

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele