Motivele pentru care liderii țărilor UE doresc să evite impunerea de noi restricții în contextul pandemiei

0

O creștere accentuată a numărului de infectări cu coronavirus, în ultimele două săptămâni, a pus guvernele europene în alertă maximă, în timp ce oamenii plecați în vacanță se întorc acasă în orașele mari, iar profesorii și elevii se pregătesc pentru începutul anului școlar, după luni de întrerupere.

 

Însă liderii sunt dornici să evite reimpunerea unor controale drastice asupra libertății de mișcare, deoarece vor să permită economiilor să se recupereze din cea mai profundă recesiune de la cel de-al doilea Război Mondial. Franța a ales să controleze răspândirea virusului, mai degrabă decât să încerce să-l elimine complet, iar președintele francez Emmanuel Macron a spus că nu există o societate cu „risc zero”.

Înainte de cea mai recentă creștere, carantina stictă la nivel național din primăvară a redus brusc răspândirea Covid-19 în Europa. Dar, în special în Spania, virusul revine cu viteză, cu 8.000 de noi infectări raportate doar vineri.

Conform celor mai recente cifre ale Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din UE, Spania a înregistrat 153 cazuri la 100.000 în ultimele 14 zile, comparativ cu 121 în Malta96 în Luxemburg87 în România60 în Franța56 în Belgia22 în Marea Britanie și 20 în Germania. Spania nu este singură. Sâmbătă, Germania a înregistrat cea mai mare rată zilnică de infectări din aprilie, cu 2.034 de cazuri noi.

Institutul Robert Koch, principala autoritate publică sanitară din Germania, a declarat că incidența cumulativă a Covid-19 în ultimele șapte zile a crescut brusc în toate cele 16 regiuni ale Germaniei, o traiectorie pe care a descris-o ca „alarmantă”. Institutul a dat vina pe înmulțirea reuniunilor și petrecerilor familiale, precum și pe tinerii care se întorc din vacanță.

De asemenea, Franța a raportat o creștere rapidă a numărului de teste pozitive, anunțând peste 4.000 de cazuri noi atât joi, cât și vineri, cele mai mari cifre zilnice de la ridicarea carantinei în țară, la jumătatea lunii mai.

Cei mai mulți dintre cei infectați sunt tineri care nu au tendința de a suferi simptome severe, spun autoritățile franceze din domeniul sănătății, motiv pentru care numărul celor internați sau care au nevoie de îngrijiri intensive încă nu înregistrează o creștere substanțială.

Cu toate acestea, Olivier Véran, ministrul Sănătății din Franța, a declarat într-un interviu că infectările se răspândesc deja între grupele de vârstă și cresc în rândul persoanelor în vârstă din zona Marsiliei. „Trebuie să evităm cu orice preț această situație”, a spus el. „Ne-ar pune sistemul de sănătate sub presiune și ar fi extrem de problematic.”

 

Și în Italia a crescut numărul de noi cazuri zilnice, ajungând vineri la 947, din cauza intensificării călătoriilor și a vieții de noapte în perioada vacanțelor de vară

 

Chiar și Grecia, care a evitat cel mai rău aspect al pandemiei până acum, a raportat joi un număr de 269 de infectări, în timp ce tinerii greci s-au întors din vacanță din Insulele Egee, unde barurile de pe plajă și petrecerile private sunt aglomerate.

Rata mortalității din Spania este deja în creștere, ceea ce face ca actuala creștere a ratelor de infectare să fie deosebit de alarmantă, având în vedere decalajul de săptămâni între contractarea virusului și decesul, în multe cazuri.

„Dacă lăsăm transmisia să crească… vom avea mulți oameni spitalizați, mulți oameni în terapie intensivă și multe decese”, a declarat joi Fernando Simón, medicul care a condus lupta guvernului spaniol împotriva virusului. „Știm că fiecare tânăr poate infecta membrii familiei generând cazuri care implică persoane în vârstă.”

Totuși, unii experți solicită calm, susținând că există un risc redus de atingere a unor cote maxime de mortalitate de sute de decese pe zi, pe care mai multe țări europene le-au înregistrat în martie și aprilie.

Martin Blachier, epidemiolog la Public Health Expertise din Paris, a declarat că estimează că există în prezent aproximativ 20.000 de noi infectări pe zi în Franța (incluzând miile confirmate prin testare), comparativ cu 400.000 pe zi la apogeul pandemiei.

Reglementările sporite privind purtarea măștii – cum ar fi ordinul recent al guvernului francez pentru elevi de purtare a măștii în clasă – vor contribui la controlul răspândirii infecției, a spus el.

Citește și: ”Delta Dunării, cea mai sigură destinaţie turistică în pandemie”

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele