Motocicliștii pot rămâne fără permis din cauza zgomotului

0

Motocicliştii sunt loviţi în plin de ideea unui deputat care a propus o nouă măsură ce ar putea lăsa fără permis mii de motociclişti. Nici nu v-aţi fi gândit că un detaliu atât de banal vă fi atât de aspru sancţionat. Noua propunere de lege va fi dezbătută în Parlament, în această tomnă, dar momentan, autorităţile sunt legate de mâini.

Citiți și În ce condiţii poţi circula cu permisul suspendat

Noua lege se referă la motocicliştii care îşi turează motoarele pe străzi, deranjând persoanele din apropiere. Potrivit Digi24, limita de zgomot din apropierea unei locuinţe est de 50 de decibeli, dar aceasta este depăşită, ajungând deseori la peste 100 de decibeli, adică un zgomot aproape ca cel făcut de un avion.

„Din fericire aceşti motociclişti sunt destul de puţini în contextul fenomenului moto din România. Din păcate ei sunt foarte vizibili pentru că zgomotul pe care îl produc îi aduce în centrul atenţiei”, spune Radu Sandovici, membru Asociaţia Motocicliştilor din România.

Vitezomanii sunt protejaţi şi de lege. Se pare că aceasta nu prevede o limită maximă de zgomot pe care îl poate produce o motocicletă. Cum iese din fabrică, aşa o omologhează şi Registrul Auto Român. În plus, cei de la RAR spun că nu au cum şi cu ce să verifice în trafic motocicletele modificate pentru fi şi mai zgomotoase.

„Nu există nici o aparatură, nu există nicio valoare limită ci inspectorii noştri doar din punct de vedere auditiv încearcă să evalueze dacă motocicleta a fost sau nu a fost modificată”, declară Cristian Bucur, director tehnic RAR.

Deranjat de zgomot, un deputat vrea ca motocicliştilor care poluează fonic să le fie suspendat permisul pentru 30 de zile.

„Luaţi un pic şi urmăriţi bulevardele mari după ora 21:00, perioada în care oamenii se retrag, au nevoie de odihnă şi de linişte, şi veţi vedea că Bucureştiul a devenit o întreagă pistă de alergare a motocicletelor”, spune Valeriu Steriu, preşedinte executiv PMP.

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele