Muntele Curcubeu din Peru, ameninţat de turism şi minierit

0

Schimbările climatice din ultimii ani au dus la apariția unei noi atracții turistice în Peru, Muntele Curcubeu, spectaculos fenomen geologic care atrage an de an, mai mulţi vizitatori, concurȃnd cu Machu Picchu. Topirea zăpezii cu care era acoperit, a făcut vizibile depozitele de minerale. Acestea îi dau culorile: ocru, turquoise, roz, lavandă, auriu, verde și alb.

Muntele Curcubeu care mai este cunoscut și sub numele de Vinicunca, are origine vulcanică de unde şi bogăţia de minerale rare. Face parte din Anzi şi are o ȋnălțime de 5200m. Localnicii ȋl consideră un loc sfânt.

Ȋncepând cu 2016 turismul a explodat ȋn zona.

Ascensiunea pe munte

Pentru a-l vizita, călătorii trebuie să meargă în orașul Cusco, capitala istorică peruană, aflat în sud-estul țării. De aici, la o oră de mers cu mașina (cca 100km), se ajunge la poalele muntelui unde aşteaptă sătenii ce își oferă serviciile de ghizi. Drumul pȃnă pe culme durează în jur de 3 ore pentru cei obișnuiți cu activitatea fizică. Pentru vizitatorii care vor doar să admire peisajul fără a face efort, există posibilitatea de a închiria cai.

Ascensiunea se face pe o cărare ce trece pe lȃngă sate cu case de piatră. Lacurile alpine, turmele de alpaca şi de lame care se văd ȋn zare și culmile domoale alcătuiesc un peisaj încȃntător. Cea mai potrivită perioadă pentru a urca muntele este august, ȋn timpul sezonului secetos. In zilele ploioase, noroiul ȋmpiedică deplasarea, iar culorile sunt mult mai şterse.

Din păcate, aglomerația de pe munte strică un pic starea de bine a călătorului. Oameni dintr-o mulțime de țări urcă sau coboară grăbiți de localnicii hotărȃți să cȃștige cȃt mai mult de pe urma turiștilor.

Vizitarea Muntelui Curcubeu trebuie pregătită din timp, corpul având nevoie de o perioadă de adaptare la lipsa de oxigen de la acea altitudine. De asemenea, razele soarelui, de care turiştii nu au unde să se ascundă şi vântul rece fac necesară purtarea unui echipament specific şi folosirea cremelor de protecţie solară.

Ameninţările cu care se confruntă Muntele curcubeu

Deși fluxul de turiști ajută în mod evident populația locală să ducă un trai mai bun, zona fiind una foarte săracă, el distruge puțin cȃte puțin frumusețea muntelui.

Ȋncetul cu ȋncetul, vechile poteci folosite de păstori se transformă ȋn drumuri late, ȋnnoroiate, iar  gunoaiele se adună ȋn grămezi. Mlaştina de la poalele masivului a fost secată, locul păsărilor fiind luat de maşinile din parcarea nou amenajată.

In plus, prezenţa minereurilor a atras deja privirile unei companii miniere canadiene, Camino Minerals Corporation care a ȋnceput demersurile ȋn vederea exploatării zonei. ONG-urile de protecţia mediului au reacţionat vehement obţinând la finele anului 2018, interzicerea concesionărilor miniere pentru cel puţin 12 luni. Muntele face parte din Ausangate, zonă de conservare de interes regional, protejată de lege.

Investitiile ȋntr-un turism sustenabil ar echilibra situaţia, protejând acest loc minunat şi oferind populaţiei locale o sursă de trai decent.

Sursa foto: https://twitter.com/bbcearth

Autor: Dana Canari

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele