Muzicianul grec Vangelis a murit la 79 de ani (VIDEO)

0

Compozitorul elen, ale cărui numeroase capodopere de muzică electronică au câștigat numeroase premii, printre care și Oscarul, a decedat în țara sa natală, a anunțat presa din Atena.

Conform unui anunț al avocaților acestuia, Vangelis s-a stins din viață încă de marți seară, fără a fi precizată și cauza morții.

Pe numele său complet Evangelos Odysseas Papathanassiou, s-a născut în 1943 în Volos, și a dezvoltat un interes timpuriu pentru muzică și a experimentat cu sunetele produse de lovirea de oale și tigăi sau de fixarea unor cuie, pahare și alte obiecte pe coardele pianului părinților.

El a asimilat tonurile cântecelor populare grecești și ale muzicii corale creștine ortodoxe, fără a avea o pregătire muzicală formală, despre care a spus mai târziu că i-a păstrat simțul creativității intact.

Mai târziu a început să cânte cu trupe rock locale și a plecat la Paris la vârsta de 25 de ani, alăturându-se unui exod de tineri artiști în urma unei lovituri de stat din 1967 care a instalat o juntă militară în țara sa.

A început să fie atras de sintetizatoarele electronice, care i-a permis să creeze culorile melodice luxuriante care au devenit specificul său.

În pofida succesului pe scena europeană a „prog rock-ului” de la începutul anilor 1970, el s-a simțit inconfortabil din cauza așteptărilor de la un artist comercial și s-a retras în mare parte în studioul de înregistrări pe care și l-a creat pentru el în Anglia.

La Londra a compus melodia pentru „Chariots of Fire” – povestea triumfului unui grup de atleți britanici la Jocurile Olimpice din 1924.

Odata, Vangelis a spus că melodia care i-a adus un premiu Oscar și a stat în fruntea topurilor muzicale săptămâni întregi, a fost în parte un omagiu adus tatălui său, care fusese un atlet amator pasionat. Cu toate acestea, a respins enorma popularitate de care ea s-a bucurat. „Este doar o altă piesă muzicală”, a spus el deseori.

Acest succes al melodiei „Chariots of Fire” a umbrit celelalte compoziții ale sale, deși a scris muzica și pentru alte filme importante. Printre acestea, amintim „Missing” – regizat de compatriotul său Costa-Gavras, thrillerul lui Ridley Scott – „Blade Runner” sau „Conquest of Paradise” – peliculă tot a lui Scott, lansată 1992, la 500 de ani de la descoperirea continentelor americane, cu actori ca Gérard Depardieu sau Armand Assante.

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele