Nabucco sau TAP, soluții de avarie pentru fluxul de gaze naturale din Azerbaijan și zona Caspică spre Europa

2
depozite gaze

Gazul rusesc nu este o soluție decât pentru China, India sau Pakistan. Europa este practic obligată să găsească alți furnizori, iar gazul azer sau kazah este o soluție viabilă. Gazul însă circulă prin conducte. Unele deja există, BRUA, TAP, ”îngropatul” Nabucco, dar au fost neglijate din cauza acordurilor succesive dintre premierul Germaniei, Angela Merkel și președintele rus, dictator sângeros, Vladimir Putin.

 

Cei doi lideri ar fi crescut și mai tare dependența Europei de gazul rusesc, de Gazprom. Merkel și Putin au alimentat Germania și Europa prin gazoductul Nord Stream 1(NS1) și, dacă războiul nu venea, am fi avut și NS2.

Nord Stream

Pe lângă BRUA, Europa se grăbește să se conecteze la marile pungi de gaz din zona caspică, golf sau Nordul Africii.

Vezi și Ciucă vrea Dunăre liberă și gaze din Quatar via Grecia și Bulgaria

TAP – gaz azer pentru Grecia și Italia

gazoduct TAP

Obiectivul TAP este creșterea imediată a livrărilor de gaze naturale la 12 miliarde de metri cubi pe an, începând cu 2022. Conducta alimentează piețele grecești și italiene cu gaz azer din anul 2020.

Obiectivul inițial de creștere imediată a livrărilor de gaze naturale la 12 miliarde de metri cubi pe an, începând cu acest an (față de 8,1 miliarde în 2021) este realizabil, având în vedere că în prima jumătate a anului au fost livrate aproximativ 6 miliarde de metri cubi.

Se preconizează chiar dublarea capacității de transport a conductei la 20 de miliarde de metri cubi pe an, decizia finală este așteptată în 2023.

În timpul vizitei din iunie a președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, la Baku, a fost convenită creșterea importurilor de gaze naturale din Azerbaidjan.

Exploatarea conductei TAP și mai ales extinderea acesteia consolidează rolul Greciei de hub energetic pentru Europa de Sud-Est și pentru Uniunea Europeană, în ansamblu.

Din Turcia, prin Grecia, Albania și Italia

Conducta TAP, care pleacă de la granița greco-turcă și ajunge în Italia prin Albania și printr-o conductă submarină, transportă gaze naturale din Azerbaidjan în Europa. TAP, care a început să funcționeze în 2020, aprovizionează deja piețele grecești și italiene cu gaz azer, iar în curând, odată cu începerea exploatării comerciale a conductei greco-bulgare IGB, va putea aproviziona țara vecină și țările cu care există conexiuni (Macedonia de Nord, România etc.).

Potrivit datelor operatorului elen de gaze DESFA, în primul semestru al anului, conducta TAP a acoperit o cincime din importurile de gaze naturale ale Greciei (7,5 terawatti-oră dintr-un total de 39).

Răspunzând la o întrebare despre perspectivele de creștere a livrărilor de gaze naturale în 2022, Consorțiul TAP a subliniat următoarele: „De la intrarea în funcțiune a conductei la sfârșitul anului 2020, am livrat până acum peste 14 miliarde de metri cubi (bcm) de gaze naturale în Europa. De la 1/1/22 până acum am livrat mai mult de 5,93 bcm.

TAP are o capacitate inițială de 10 miliarde de metri cubi pe an (bcm/a), care a fost deja contractată de către shippers (companii care utilizează sistemul și care sunt interesate să transporte gaze naturale) în baza unor acorduri de angajare a capacității pe termen lung semnate în 2013 pentru o perioadă de 25 de ani, încheiate în vederea demarării investițiilor pentru construcția conductei.

Gazoductul Nabucco, proiect anti Gazprom, Pro-Europa

conducta Nabucco

Proiectul Nabucco, existent încă din 2002, dar oprit de interesele ruse, este gata să livreze gaz către Estul și Sudul Europei.

Anulat prin puterea de negociere a Moscovei, a dictatorului Vladimir Putin, gazoductul poate aduce gaz din Marea Caspică și Orientul Mijlociu. Mai exact din zăcământul Shah Deniz din Azerbaidjan, dar și din Asia Centrală, Orientul Mijlociu și estul Mediteranei, iar consorțiul a fost format din companii din Austria, Germania, Ungaria, Bulgaria, România și Turcia, cu sprijinul total al UE.

Gazul ajunge cu ușurință în România, Cehia, Germania, dar și Italia și Spania pentru că se concretizează trecerea de la Spania la Italia ca partener preferat al resurselor provenind din gazoductul Trasmed.

Vezi și Precis știa și Putin: Germania a suspendat autorizarea gazoductului Nord Stream 2

Așadar, vechiul proiect Nabucco, astăzi unul transadriatic, care vrea să consolideze furnizarea. Agenția Internațională pentru Energie a subliniat deja în martie că ar trebui să crească importurile din gazoductele și oleoductele din afara Rusiei.

Dată fiind actuala urgență energetică în care se află, Europa prevede cu o teamă întemeiată o posibilă oprire a aprovizionării de către Moscova, care și-a arătat deja colții odată cu oprirea pentru întreținere a conductei Nord Stream I și a concretizat previziunile Agenției Internaționale pentru Energie, ceea ce face esențială revitalizarea coridoarelor de alimentare cu energie alternativă.

2 comentarii

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele