Năsui anunță un registru public al lucrătorilor fostei Securități comuniste

0

Ministrul Economiei, Claudiu Năsui, a anunțat în plenul Senatului depunerea unei inițiative legislative prin care să fie înființat un registru public al lucrătorilor fostei Securități comuniste și legăturile de rudenie ale acestora cu persoane care ocupă funcții publice.

 

”Stimați colegi din PSD, haideți să eliminăm securiștii și copiii securiștilor din politica din România. Să nu rămână acest slogan doar un îndemn”, le-a spus Năsui celor de la PSD.

Depunerea inițiativei a fost anunțată de ministrul USR PLUS în contextul dezbaterii moțiunii simple depuse de PSD împotriva sa, document în care social-democrații îl acuză de legături cu fosta Securitate comunistă și susțin că, ”dacă Parlamentul ar vota mâine o inițiativă „Fără securiști în funcții publice”, ministrul Năsui și alți colegi ai săi din partid ar fi printre primi care ar trebui demiși din Guvernul României”.

Vezi și Cîțu vrea cel puțin 1600 de paturi la ATI în România

”Aveți un îndemn la un moment dat. Ziceți acolo: fără securiști în funcții publice. Mie chiar îmi place sloganul acesta și vreau să nu rămână o vorbă goală. Stimați colegi din PSD, haideți să eliminăm securiștii și copiii securiștilor din politica din România. Să nu rămână acest slogan doar un îndemn. Am depus azi un proiect de lege, tocmai ca să nu rămână inițiativa dumneavoastră vidă de sens. Sunt sigur că o să vă placă proiectul de lege și dacă chiar credeți ce ați semnat în moțiune, îl veți și vota. Proiectul se numește ”Legea privind registrul lucrătorilor Securității și legăturile de rudenie ale persoanelor care ocupă demnități sau funcții publice cu aceștia”, a declarat Claudiu Năsui în plenul Senatului.

”Haideți să vedem dacă veți vota această lege. Ce face această lege? Face un registru public al tuturor securiștilor de la momentul decembrie 1989 și nu doar atât, dar obligă CNSAS-ul să arate și legăturile de rudenie până la gradul trei cu aceștia. Haideți să vedem cine sunt fiii și fiicele Securității din politică. Nu mai poate fi invocată nicio problemă de siguranță națională sau de secret de stat pentru că oamenii aceia existau acum 31 de ani, nu mai sunt nici spioni sub acoperire sau altceva de genul acesta. M-am interesat și de constituționalitate, nu e nicio problemă pentru că e doar o informație despre legături de rudenie care există și acum în legi, și anume legi care au incidență pe declarațiile de avere și de interese. Haideți să vedem cine este ipocrit și cine votează această lege. Ați scris în moțiune ”fără securiști în funcții publice”, ar trebui să o susțineți, voi vedea ce faceți la vot. Pentru mine, transparența este un mijloc de a combate minciuna. Haideți să combatem minciuna prin transparență”, a mai spus Năsui.

Capitolul din moțiunea simplă depusă de PSD, intitula ”Fără securiști în funcții publice”:

În încheierea acestei moțiuni, ar trebui subliniat că singurii care profită de pe urma prezenței lui Năsui la Ministerul Economiei sunt doar securiștii din spatele său. Și, cu siguranță firmele controlate de familia Năsui!

Dacă Parlamentul ar vota mâine o inițiativă „Fără securiști în funcții publice”, ministrul Năsui și alți colegi ai săi din partid ar fi printre primi care ar trebui demiși din Guvernul României.

Cu actualul ministru al Economiei, aflat într-o strânsă legătură cu foști lucrători ai Securității comuniste, firmele familiei Năsui prosperă din plin de pe urma contractelor puse pe tavă, cu încredințare directă, de diverse instituții ale statului. Influența fiului Năsui, ajuns ministru, asigură perpetuarea afacerilor tulburi începute în anii 90, de tatăl și unchiul ministrului – afaceri anchetate penal la vremea respectivă în celebrul Dosar Motorola, închis după o lungă mușamalizare care a ținut până la… prescrierea faptelor penale!

Acest tablou al afacerilor de familiei Năsui nu s-a schimbat aproape de loc în ultimii 30 de ani. Aceleași personaje. Aceleași legături cu foști agenți ai Securității comuniste. Același obiect de activitate în domeniul securității. Aceleași instituții de forță ale statului român care le-au cumpărat produsele!

De-a lungul timpului s-au reînnoit doar contractele cu încredințare directă și lista instituțiilor care au cumpărat produsele vândute de firmele controlate Familia Năsui. Cea mai recentă dintre acestea este Compania Națională „Administrația Porturilor Maritime Constanța”, aflată în subordinea colegului său de partid Cătălin Drulă, un alt ministru USR-ist cu lungi antecedente de colaborare cu foști agenți ai Securității. Dar „Administrația Porturilor Maritime Constanța” este doar unul dintre beneficiarii de stat care, sub paravanul pandemiei, au făcut achiziții, fără licitație, de la firmele Grupului Organizat Năsui. Ajuns ministru, Claudiu Năsui nu avut nici măcar minimul bun simț de a se retrage din acționariatul uneia dintre companiile controversate controlate de familia sa!

Dar dincolo de incompatibilități și înțelegeri controversate, rămâne culpa morală a celui care s-a erijat de-a lungul timpului drept o tânără speranță în reformarea clasei politice românești. În realitate, cel care ne promite reformarea se dovedește a fi un descendent direct dintr-o încrengătură de relații care își au rădăcinile în fosta Securitate Comunistă! Deși a negat cu vehemență orice legătură a familiei sale cu Securitatea, ministrul Năsui a omis de fiecare dată să explice prezența în firmele familiei sale a unor lucrători cu grade din fosta Securitate.

Fiind obișnuit să aibă în jurul său astfel de securiști, devine explicabilă reacția sa de nedumerire când a fost întrebat de angajarea la Ministerul Economiei a unei foste colaboratoare a Securității. În aroganța sa nemăsurată, ministrul nici măcar nu a fost capabil să sesizeze culpa morală care i se imputa. În cazul respectiv, ministrul argumenta că cea pe care tocmai o angajase avea experiență în administrație, că și-ar fi demonstrat abilitățile profesionale.

Deci, ce mai contează că a colaborat cu fosta Securitate – principalul organ de represiune a celor care îndrăzneau să critice regimul comunist? „Ei și?”

Doar această replică plină de aroganță, care denotă incapacitatea ministrului Năsui de a înțelege culpa morală gravă în care se află, ar fi trebuit să reprezinte un motiv mai mult decât suficient pentru a i se cere demisia din partea USR-PLUS – partidul care se pretinde drept reformator al clasei politice românești! Dar ce pretenții să ai de colegii lui Năsui, când însăși șeful său de partid, Dan Barna, pare să fi câștigat, în cazul ochelarilor căzuți și ridicați de unul dintre angajații Camerei Deputaților, titlul de lider absolut al „aroganților din funcții publice”!

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele