UPDATE: Năsui, USR: opoziția mai are nevoie de 23 de voturi pentru ca moțiunea de cenzură să treacă

0

Camera Deputaților și Senatul au respins, marți, în plenul reunit, moțiunea de cenzură depusă de partidele de opoziție pentru demiterea Guvernului Dăncilă. Au fost 200 de voturi pentru, 7 împotrivă și 3 abțineri. Ca să fi trecut moțiunea erau necesare 233 de voturi.

Potrivit procedurii parlamentare, o moţiune de cenzură poate fi iniţiată de cel puţin o pătrime din numărul total al deputaţilor şi senatorilor şi se comunică Guvernului la data depunerii. Pentru a fi adoptată, o moţiune de cenzură are nevoie de votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor, în acest caz 233 de voturi, în contextul în care Parlamentul are un număr total de 465 de senatori şi deputaţi.

UPDATE:

Se votează moţiunea de cenzură ”Guvernul Dăncilă trebuie demis! Fără OUG-uri, fără parole de acces şi fără cozi la vot”.

Votul este secret cu bile.

Pentru ca moţiunea să treacă, sunt necesare 233 de voturi favorabile.

UPDATE:

Dăncilă i-a reproșat lui Dan Barna că a vorbit în derizoriu despre rezultatele președinției României la Consiliul UE.

 „Oamenii nu apreciază ura, nu apreciază jignirile. Aș fi vrut să veniți cu soluții. Ați devenit mult prea devreme aroganți, iar această aroganță vă va duce la pierzanie. Ne vom vedea la alegerile generale. Nu este o amenințate, este încrederea pe care ne-o dau oamenii. Nu aveți un program de guvernare. Cum vreți să guvernați această țară?”, a spus ea.

 „Sunt sigură că PSD rămâne în istorie pentru deciziile bune pentru români. Dvs veți rămâne în istorie prin ura pe care ați adus-o în societatea românească”, le-a mai spus premierul parlamentarilor opoziției.

Președintele Pro România, Victor Ponta, a spus că nu a semnat moțiunea de cenzură pentru că aceasta nu a fost făcută cu intenția de a duce la o schimbare de guvern.

El a spus însă că, votând moțiunea, vrea să atragă atenția premierului Viorica Dăncilă că „bomba bugetară” a explodat deja, făcând astfel o paralelă cu serialul „Cernobîl”.

„Trebuie să cereți adevărul despre situația economică și bugetară și trebuie să luați măsuri imediat”, a spus Victor Ponta.

UPDATE:

Dăncilă spune că opoziția mistifică adevărul, fără a aduce o soluție viabilă pentru România și îi mai acuză pe parlamentarii opoziției că au de gând să pună în aplicare politici de austeritate odată ce vor ajunge la guvernare. „Vă întreb cu toată sinceritatea, chiar vă doriți să veniți la guvernare?”, a întrebat Dăncilă de la podiumul sălii de plen.

„Chiar vă doriți să schimbați acest guvern până la viitoarele alegeri? Eu știu că nu. Nu am văzut din partea dumneavoastră nicio propunere de program de guvernare, nicio măsură benefică pentru români, nicio idee concretă despre funcționarea economiei în interesul cetățenilor. Am văzut însă declarațiile publice ale liderilor dumneavoastră. Am văzut multe metafore și sloganuri”, a spus prim-ministrul.

Dăncilă i-a mai numit pe cei din opoziţie „alianța austerității”. „Am văzut că vreți să tăiați subvențiile agricultorilor, considerați salariul minim nociv, vreți să taxați profesioniștii din IT, vreți să dați oameni afară, să eliminați voucherele de vacanță, să reduceți și să tăiați. Așadar, ce le propuneți românilor? Ce vor câștiga dintr-o eventuală venire a dumneavoastră la guvernare? Sloganuri? Metafore forțate? Austeritate? Pentru că dacă este așa, trebuie să vă asumați public și să le spuneți românilor să se pregătească. Să le spuneți că sunteți Alianța Austerității. Dacă ați fi știut cum vreți să guvernați România, alături de moțiunea împotriva guvernului nostru, ați fi făcut public și programul dumneavoastră de guvernare”, a mai declarat Dăncilă.

Dăncilă a mai făcut referire și la moțiunile de cenzură eșuate din trecut: „Este a treia oară când veniți în fața Parlamentului fără vreo viziune. A treia oară când propuneți dărâmarea unui Guvern fără a veni cu ceva în loc. Amatorismul abordării dumneavoastră nu mă surprinde, însă am încredere că românii știu să facă diferența între demagogia electorală și guvernarea responsabilă”.

Citește și Revoltător! Florin Iordache, ministrul Justiției și familia sa sunt abonați la bani (mulți) publici?

Știre inițială

Deputatul USR Claudiu Năsui a declarat că opoziția mai are nevoie de 23 de voturi pentru ca moțiunea de cenzură față de Guvernul Dăncilă, care va fi votată azi în plen să treacă.

„Din calculele noastre ne mai lipsesc undeva la 20 de voturi, 23 de voturi, mai exact, având în vedere că grupul minorităților, de 17 (parlamentari, n.r.) tot nu acoperă această diferență, credem că șansele moțiunii, din păcate, nu sunt foarte mari, dar asta nu înseamnă că nu trebuie să o facem. Regula este că poți să încerci o moțiune per sesiune. Trebuia să încercăm acest lucru tocmai pentru că asta este datoria opoziției, într-o țară care nu este bine guvernată să încerce să ofere o alternativă”, a spus Claudiu Năsui.

„Având în vedere că este prima moțiune votată și de UDMR, și de Pro România, acum le avem cele mai mari șanse ca o moțiune să treacă din această legislatură, din 2017 până acum. Noi am făcut tot posibilul, am încercat să atragem alături de noi și grupuri care înaine nu votau moțiunea, dl Ponta, cu grupul Pro România, a spus că nu va semna moțiunea, dar o va vota, să se vadă de ce parte a baricadei este”, a continuat el.

„Pe de altă parte, noi nu putem oferi PSD și ALDE lucruri pe care alte partide le oferă – nu le putem oferi locuri pe liste. Ce-i interesează pe ei cel mai tare? Siguranța locului în Parlament. Imposibil să le oferim un loc pe listă la USR”, a mai spus Claudiu Năsui.

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele