Nicușor Dan se rupe de USR, anunță un nou proiect politic și vrea să candideze la primăria capitalei în 2020

0

Fostul președinte USR, deputatul Nicușor Dan nu se mai regăsește în partidul pe care l-a condus spre obținerea unor rezultate deloc de neglijat pe scena politică românească. Acesta critică referendumul intern din USR și alipirea la proiectul lui Cioloș. Acesta a mai declarat că își dorește să candideze din nou la primăria capitalei în 2020.

Citiți și USR nu merge pe mâna „Coaliţiei pentru Familie”

“Referendumul ăsta al doilea este un pic ridicol, pentru că întrebarea din el este ‘Ați dori ca USR să aibă o colaborare/fuziune cu Platforma România 100?’. Dacă întrebi dacă ați dori să aibă o colaborare, degeaba o faci, pentru că toată lumea vrea să existe o colaborare. Dacă vorbești de fuziune, e un pic absurd, pentru că un partid nu poarte să fuzioneze cu un ONG, el poate să fuzioneze cu un alt partid, dar partidul ăla nu există în momentul de față. Dincolo de chestiunea de procedură că un partid nu poate să fuzioneze cu un ONG mai e problema că trebuie ca și celălalt să vrea și ar trebui cumva să-l întrebi înainte. Și mai e și problema că… este o problemă de încredere”, a spus Nicușor Dan, la Realitatea TV.

Conform acestuia, “dacă se creează un partid și intră în Parlament cu voturile a câtorva sute de mii de oameni”, trebuie să se acționeze în consecință, “nu să se caute tot timpul un salvator”.

Nicușor Dan crede că un partid care a intrat în Parlament trebuie să dovedească niște lucruri “prin el însuși”, arată Agerpres.

“E o dovadă de neîncredere că din primul moment când ai intrat în Parlament să înceapă să caute tot felul de soluții exterioare. Dacă vorbim de Dacian Cioloș, nu cred că el va intra vreodată într-un partid progresist, pentru că i-am văzut declarațiile publice, pare mai degrabă un conservator”, a adăugat Nicușor Dan.

Vicepreședintele USR, deputatul Ionuț Moșteanu, a declarat, marți, că USR nu s-a consultat cu Platforma România 100 pentru stabilirea unui referendum intern privind o colaborare între cele două formațiuni.

“Mecanismul referendumului intern începe să funcționeze. Colegul Vasile Deac, președintele filialei USR Mehedinți, a inițiat un nou referendum în iulie — unul în care membrii USR urmează să se pronunțe asupra oportunității demarării unor discuții formale de apropiere între USR și Platforma România 100. A strâns 200 de semnături si referendumul a fost aprobat de Biroul Național în data de 2 august, urmând a se desfășura la începutul lui octombrie”, a scris Moșteanu pe Facebook.

Citiți și Se rupe PSD

Ionuț Moșteanu a menționat că oricare 200 de membri USR pot iniția un referendum intern. “Oricare 200 de membri USR pot iniția un referendum intern. Referendumul din octombrie va clarifica dacă membrii USR își doresc (sau nu) o apropiere de Platforma România 100. Biroul Național va lua act de voința bazei partidului și va demara (sau nu) discuții formale cu RO100, dacă și RO100 va fi de acord”, a adăugat Moșteanu pe Facebook.

Nicușor Dan nu se mai regăsește în USR

“Nu pot să stau într-un organism care în campanie a spus una, în sensul că partidul ăsta se adresează și progresiștilor și tradiționaliștilor, că ambele teme sunt legitime (…), după aceea venim să spunem ‘Noi ne adresăm ăstora, că am devenit un partid progresist’, cam asta e ceea ce a decis majoritatea din USR. Eu nu m-am mai regăsit în ea”, a spus Nicușor Dan la Realitatea TV.

El a afirmat că, atunci când a inițiat formarea acestei formațiuni politice, a spus că, dacă vrea să devină al doilea partid din țară, să guverneze la un moment dat, acesta trebuie să adune din societate oameni aflați pe ambele poziții ideologice.

Nicușor Dan a subliniat că a luat decizia de a părasi partidul dintr-un principiu. “Când am luat această decizie m-am gândit la colegi, membrii din partidul ăsta și la publicul care ne-a votat (…), am avut criterii de respectare a ceea ce am spus (…) Când am fondat partidul, în el au intrat și progresiști și conservatori, convinși că-și vor avea locul aici. În momentul în care partidul se definește progresist, conservatorii nu prea-și mai găsesc locul (…) am plecat din partid pentru că am spus că nu e corect ca un partid care a spus în campania electorală un lucru să facă alt lucru după aceea”, a menționat Nicușor Dan, citat de Agerpres.

Întrebat dacă e de acord cu căsătoria între doi bărbați sau două femei, el s-a pronunțat privind parteneriatul civil.

“Sunt de acord cu un parteneriat civil între oricare dintre ei (…) pe chestiunea căsătoriei nu m-am pronunțat (…) Am spus că pe parteneriat civil și eu și toată lumea din USR e de acord și că diferența între cele două opinii e pe căsătorie, unde oamenii au opinii diverse și foarte puternice, eu nu mi-am exprimat-o public, consider că și o opțiune și cealaltă sunt legitime. Nu aș vrea să nu câștig Primăria Bucureștiului în 2020 pentru că nu mă vor vota unii sau alții”, a adăugat Nicușor Dan.

Citiți și Liviu Dragnea iubește o blondină și promite că-și rade mustața dacă câștigă prezidențialele din 2019

Deputatul Nicușor Dan a declarat, pe 1 iunie, la Parlament, că a demisionat din funcția de președinte al USR, dar și din calitatea de membru de partid, având în vedere, printre altele, decizia Biroului Național al formațiunii, care s-a pronunțat împotriva redefinirii familiei în Constituție.

Nicușor Dan vrea să candideze la primăria capitalei în 2020

“E o poziție pentru care eu m-am pregătit foarte mult și da, îmi doresc să candidez. Acum depinde care va fi contextul (…) care va fi contextul, dacă voi fi într-un partid, ce vor dori colegii din acel partid, sunt multe, dar eu îmi doresc să candidez (…) lupta asta pentru București continuă cu forțele pe care le am”, a spus Nicușor Dan la Realitatea TV.

Întrebat dacă face din nou USB, el a răspuns că un partid nu se face ca să fie trecut pe cartea de vizită, ci pentru a răspunde unei necesități.

“Dacă va exista această necesitate și va exista un grup de oameni care va zice ‘Noi vrem să răspundem acestei necesități’ o să facem un partid”, a declarat deputatul.

El a spus că îi pare rău că a ieșit din USR. “Îmi pare rău că el s-a dus într-o altă direcție decât cea în care începuse, dar (…) e important ca ce spui să și faci”, a afirmat Nicușor Dan, potrivit Agerpres.

Întrebat de ce nu a vrut post de ministru sau de vicepremier în guvernul tehnocrat, el a menționat că nu i-a oferit nimeni nicio astfel de poziție.

“Din câte îmi aduc aminte, în perioada aceea s-a pus problema ca oamenii care erau în acel guvern să nu fie membrii de partid, or eu fondasem deja USB-ul și eram în campanie electorală (…) atunci candidam pentru Primăria Bucureștiului și dacă alegerile ar fi fost în două tururi, probabil că aș fi avut o șansă importantă”, a precizat Nicușor Dan.

Primăria capitalei a fost câștigată în 2016 de Gabriela Firea (PSD), cu 42, 97 %, iar Nicuşor Dan (USB) a obţinut 30,52 % din voturile bucureştenilor.

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele