Nicușor Dan explică de ce Firea a renunțat la licitația pentru autobuze electrice și tramvaie

0

Nicușor Dan, candidatul USR la Primăria Capitalei, a lansat joi o serie de acuzații la adresa primarului general, Gabriela Firea, pe care o consideră responsabilă pentru ”eșecul” licitației de achiție de autobuze electrice și de tramvaie.

”Primăria Capitalei a înregistrat recent o nouă licitație eșuată, la achiziția de autobuze electrice. Licitația pentru cele 400 de autobuze a fost câștigată de firmă turcească Otokar, firmă fără o mare reputație în domeniu. Licitația pentru cele 100 de tramvaie a fost câștigată de firma turcească Durmazlar, din nou o firmă fără o mare reputație în domeniu”, a declarat Nicușor Dan.

Candidatul USR la primăria generală subliniază că sunt trei explicații principale pentru care firmele recunoscute internațional nu participa la licitațiile Primăriei Capitalei:

1. Principalul criteriu de achiziție este prețul la livrare. Nu se ia în calcul prețul total de funcționare, care avantajează produsele mai fiabile dar ceva mai scumpe la livrare. Primăriile orașelor din vestul europei nu cumpără de la firmele recunoscute din snobism, ci pentru un preț total de funcționare mai redus.

Citește și Firea, achiziție cu ”cântec” de tramvaie din Turcia

 

2. Licitațiile sunt anunțate cu prea puțin timp înainte. Firmele serioase au nevoie de timp pentru a pregăti oferte serioase.

3. Municipalitățile serioase au comenzi în tranșe, pentru a-și înlocui treptat flota. Este mult mai rezonabil procesul de întreținere când termenele de revizie sunt etapizate, și nu pentru câteva sute de mijloace de transport deodată. În consecință, producătorii serioși sunt disponibili pentru a furniza loturi în tranșe, și nu câteva sute deodată.

”Administrația Bucureștiului va fi eficientă în procesul de achiziție de mijloace de transport când va învața de la cei care fac asta bine de zeci de ani”, a conchis el.

Primăria Capitalei a anulat licitația pentru 100 de autobuze electrice, potrivit unui anunț din 10 decembrie. Ambele oferte, atât cea de autobuze turcești, precum și cea de autobuze chinezești, au fost declarate neconforme.

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele