UPDATE: Nicușor Dan explică suspendarea PUZ-urilor din Sectoarele 2, 3, 4, 5 şi 6

0

Consilieri generali ai PNL se tem că vor fi dați în judecată și obligați să plătească daune uriașe dacă vor vota propunerea primarului Nicușor Dan de suspendare pe o perioadă de doi ani a PUZ-urilor din București, motiv pentru care opțiunea liberalilor ar fi ca perioada de suspendare să fie redusă la doar trei luni.

 

Potrivit acestora, PUZ-urile nu ar trebui anulate cu totul, ci revizuite și corectate, iar în perioada de trei luni de suspendare ar fi timp pentru acest lucru.

Sursele citate au mai explicat că inclusiv Nicușor Dan ar fi de acord cu această variantă a suspendării pe o perioadă de trei luni a PUZ-urilor, timp în care ele să fie corectate.

”Încă se negociază, presiunea pe consilierii generali e foarte mare și din acest motiv există tensiuni”, au mai explicat sursele din cadrul PNL.

Consilierii generali ai USR PLUS vor vota pentru suspendarea PUZ-urilor coordonatoare de sectoare, apreciind că acestea conţin „prevederi derogatorii profund nocive”, menite să continue dezvoltarea urbanistică „haotică” din ultimii ani.

„Consilierii generali ai USR PLUS vor vota pentru suspendarea PUZ-urilor coordonatoare de sectoare pentru doi ani, care conţin prevederi derogatorii profund nocive, menite să continue dezvoltarea urbanistică haotică din ultimii ani în oraşul nostru, cu afectarea puţinelor zone verzi care au mai rămas. De altfel, trebuie spus că, încă de la începutul mandatului nostru, am depus proiecte care abordează chiar mai tranşant această problemă, adică am iniţiat încetarea aplicabilităţii PUZ-urilor coordonatoare. De asemenea, nu trebuie uitate acţiunile în instanţă pentru anularea acestor PUZ-uri, acţiuni iniţiate în mandatul anterior de consilierii generali ai USR”, scrie PLUS Bucureşti, pe Facebook.

Potrivit sursei citate, suspendarea PUZ-urilor coordonatoare de sector „nu înseamnă blocarea proiectelor urbanistice”, care se vor putea realiza, dar „cu respectarea indicatorilor urbanistici” din Planul Urbanistic General, aflat în vigoare. Se menţionează că oraşul are nevoie de o abordare urbanistică „unitară, coerentă, responsabilă, modernă”, care poate fi obţinută numai printr-un Plan Urbanistic General (PUG).

„Vom susţine adoptarea unor PUZ-uri pentru proiectele de infrastructură necesare oraşului şi vom analiza cu atenţie orice Plan Urbanistic Zonal care va fi supus aprobării. (…) Nu putem să ignorăm faptul că există discrepanţe majore între prevederile PUZ-urilor coordonatoare, iar această lipsă a armonizării nu face decât să confirme că acestea vizau mai degrabă interese de grup în detrimentul interesului cetăţenilor. Oraşul este în primul rând al oamenilor, iar noi intenţionăm să ne ţinem până la capăt promisiunile pe care le-am făcut în faţa electoratului în campanie, dar şi în toţi anii în care am luptat cu toate armele pentru un oraş mai verde şi o dezvoltare urbanistică sănătoasă”, se mai arată în postare.

Consilierii alianţei îi cer primarului general ca, în termen de o lună, să prezinte în CGMB „un plan coerent şi concret de actualizare şi modernizare” a Planului Urbanistic General, care să aibă în vedere „un echilibru între nevoia de dezvoltare şi respectarea dreptului constituţional” la un mediu înconjurător sănătos.

„De asemenea, solicităm primarului general să ia măsurile care se impun pentru a creşte capacitatea de procesare a solicitărilor din cadrul Direcţiei de Urbanism, astfel încât să se rezolve urgent solicitările restante şi să nu mai existe întârzieri în soluţionarea cererilor cetăţenilor. Nu în ultimul rând, considerăm că dezvoltarea oraşului presupune şi implicarea mediului de afaceri, astfel că vom promova colaborările cu toţi partenerii de bună credinţă, într-un mod transparent. Bucureştiul va oferi în continuare oportunităţi pentru capitalul privat, dar de acum înainte dezvoltarea acestuia va trebui să ţină cont, în cea mai mare măsură, de calitatea vieţii cetăţenilor prin respectarea tuturor reglementărilor urbanistice în vigoare”, subliniază sursa citată.

Știre inițială

Nicușor Dan susține că pe malurile lacurilor din București nu mai e loc să te plimbi pentru că au apărut blocuri, construții. Asta este motivul pentru care a decis suspendarea Planurilor Urbanistice Zonale coordonatoare pentru sectoarele 2, 3, 4, 5 şi 6.

„Este absolut scandalos ca în situaţia în care avem o poluare a aerului, avem zeci de mii copii care suferă de boli respiratorii, zeci de mii de vârstnici care suferă de boli cardiovasculare din aceeaşi cauză, sute de hectare de spaţiu verde prin aceste PUZ-uri urmează să devină spaţii construibile. Am prezentat un proiect care are şi acordul Ministerul Transporturilor pentru metroul de suprafaţă. Există zone în Bucureşti care nu sunt bine conectate, nu au încă metrou, cu alte zone de interes din Bucureşti. Unul din punctele importante din această reţea de metrou de suprafaţă e zona Giurgiului-Ferentari. Acolo vorbim de 200.000 de oameni care pot fi conectaţi cu zona Pipera, Otopeni. Primăria Sectorului 5 vrea să pună alte blocuri între blocurile care există în acea zonă”, a declarat Nicuşor Dan, miercuri într-o conferinţă de presă.

Primarul general al Capitalei a adăugat că mulţi bucureşteni fug la mare sau la munte, la final de săptămână, deoarece nu au unde să meargă cu familia, în zone verzi, de agrement.

„În fiecare week-end avem sute de mii de bucureşteni fug din Bucureşti şi se duc la mare, la munte, pentru că din păcate e un oraş în care nu ai ce să faci cu copiii. Noi avem mulţi kilometri de lac care poate să devină în loc în care să te duci cu copilul, în care să găseşti locuri de promenadă şi ce fac aceste PUZ-uri de sector – construiesc blocuri până în malul apei. Cum e posibil să ai străzi de 7 metri şi să prevezi blocuri de 14 etaje? Cum e posibil ca într-un oraş în care simţim cu toţii că s-a construit prea des încă din epoca ceauşistă, cum e posibil ca în studiile de fundamentare pentru aceste PUZ-uri de sector să se spună că obiectivul este densificarea oraşului? Adică nu e suficient de aglomerat, hai să construim şi mai mult în oraşul acesta”, a completat Nicușor Dan.

Citește și Nicuşor Dan, plângere la DNA împotriva Gabrielei Firea

„Am spus încă din campanie electorală şi de mult timp că oraşul acesta are nevoie de dezvoltare şi că eu sunt un adept al dezvoltării şi am vorbit de metrou de suprafaţă, de extinderea reţelei de tramvai, de Şoşeaua de Centură, de electrificarea transportului public, de sală polivalentă, de săli de conferinţe. Dar dezvoltare e să te duci cu infrastructura pe lângă ce înseamnă imobile şi clădiri de birouri. Dezvoltare înseamnă că un privat alege arhitectul mai bun şi nu unul care face două etaje în plus. Au fost votate cinci PUZ de sector, cu menţiunea că pentru Sectorul 4 s-a votat doar pentru zona de sud a Sectorului. Există aceste 5 PUZ-uri de sector votate de CMGB, ultimul în 2020. Dintre ele cel din Sector 3 a fost anulat de Tribunalul Bucureşti, dar nu e definitivă hotărârarea şi PUZ Sector 6 a fost anulat tot printr-o decizie nedefinitivă a Tribunalului Bucureşti. Am formulat la DNA o plângere pentru PUZ Sector 3 pentru schimbarea spaţiului verde şi modificarea densităţii cu mai mult de 20% în anumite zone din Sectorul 3. Ce se va întâmpla în urma suspendării PUZ de Sector, pentru că se spune în spaţiul public că urmează aşa un fel de apocalipsă? Nu. Bucureştiul are o documentaţie de urbanism, după suspendarea PUZ-uri de sector revenim la Planul Urbanistic General”, a mai afirmat Nicuşor Dan.

Nicușor Dan a precizat că „tot ce înseamnă autorizaţie de construire emisă înainte de această suspendare rămâne în vigoare, pentru că suspendarea produce efecte numai pentru viitor”.

„De asemenea, pentru certificate de urbanism emise în baza PUZ-urilor de sector şi care prevăd dezvoltări rezonabile, evident la fel putem să dăm un PUZ punctual, de la o lună la alta, pentru a rezolva această chestiune. Însă dacă cineva avea un teren cu funcţiunea spaţiu verde şi acel teren a devenit construibil, îmi pare rău, nu vom încălca legea şi nu vom da aviz de construire pentru spaţiul verde”, a conchis edilul general.

VEZI CARE ESTE CEL MAI PERFORMANT PURIFICATOR DE AER ANTI CORONAVIRUS

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele