norwegia rusia

Norvegia renunță la Rusia: fondul suveran al Norvegiei își va vinde activele rusești

Stefan Alexiu

Fondul suveran al Norvegiei își va vinde activele rusești, ca răspuns la invazia Rusiei în Ucraina, a anunțat premierul norvegian, Jonas Gahr Store. Norvegienii, nepăsători față de popoarele obligate la supunere prin forță de către Putin sau alți dictatori ai lumii, au deveni, alături de elvețieni, atenți la suferință.

 

Vezi și UPDATE: Elveția, țara care adăpostește miliardele hoților lumii

Fondul suveran de miliarde de dolari este cel mai mare din lume.

Activele sale rusești, care includ obligațiuni guvernamentale și acțiuni la aproape 50 de companii, valorau 2,83 miliarde de dolari la sfârșitul anului 2021, relatează The Guardian.

„Am decis să înghețăm investițiile fondului și am început un proces de vânzare a activelor din Rusia”, a spus Jonas Gahr Store la o conferință de presă.

Decizia vine după ce UE și SUA au anunțat că mai multe bănci rusești vor fi tăiate de la SWIFT și că vor fi impuse restricții asupra rezervelor Băncii Centrale a Rusiei.

Vezi și Swift și importanța sa pentru Rusia lui Putin

Acest lucru va împiedica băncile să facă operațiuni în străinătate și vor bloca exporturile și importurile rusești, a spus șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Rusia se bazează pe sistemul SWIFT pentru exporturile de petrol și gaze.

Acest lucru va împiedica băncile să facă operațiuni în străinătate și vor bloca exporturile și importurile rusești, a spus șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

De asemenea, SUA și UE, alături de Franța, Germania, Italia, Marea Britanie și Canada, vor impune restricții „care să împiedice Banca Centrală Rusă să-și folosească rezervele internaționale pentru a diminua impactul sancțiunilor”, se arată într-o declarație comună.

Citeste si...  Coronavirus: Restricţiile instituite în Europa au salvat 3 milioane de vieți

De asemenea, vor fi luate lua măsuri pentru a limita „pașapoartele de aur”, care ar permite „rușilor bogați conectați la guvernul rus” să devină cetățeni ai țărilor semnatare și să aibă astfel acces la sistemele financiare.

Țările semnatare au anunțat și înființarea unui „grup operativ transatlantic” care să se asigure că sancțiunile rămân eficiente. Acest grup va identifica și îngheța activele persoanelor și companiilor sancționate.


Distribuie articol:
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *