Nou – născuții din România de astăzi vor deveni adulți cu o productivitate mai scăzută

0

Nou – născuții din România de astăzi vor avea o productivitate de 60% când vor crește, față de cât ar putea avea dacă ar beneficia de servicii de educație și sănătate de o calitate adecvată, potrivit unui studiu al Băncii Mondiale (BM).

România s-a clasat pe locul 67 în noul Index al Capitalului Uman (HCI), lansat de Grupul Băncii Mondiale, în urma unor țări cu venituri mult mai mici pe cap de locuitor, cum ar fi Ucraina (50), Albania (56) și Georgia (61).

„Scorul României – la 0,6 – înseamnă că nou-născuții din România de astăzi vor avea o productivitate de doar 60%, când vor crește, față de cât ar putea avea dacă ar beneficia de servicii de educație și sănătate de o calitate adecvată. Îngrijorător, între 2012 și 2017, valoarea HCI pentru România a scăzut de la 0,63 la 0,60”, se subliniază într-un comunicat de presă al BM.

Indexul HCI este alcătuit din cinci indicatori: probabilitatea de supraviețuire până la vârsta de cinci ani; anii de școlarizare preconizați ai copilului; calitatea învățării; procentul din cei care astăzi au vârsta de 15 ani, care vor supraviețui până la vârsta de 60 de ani; proporția copiilor care nu suferă de deficiențe de creștere.

„Indexul Capitalului Uman evidențiază faptul că România trebuie să investească în sănătatea și educația cetățenilor săi, dacă dorește să rămână competitivă pe termen lung”, a declarat Tatiana Proskuryakova, directorul de Țară al Băncii Mondiale pentru România și Ungaria.

Scorurile sunt calculate pentru 157 de țări participante, fapt ce permite realizarea unui clasament al potențialului capitalului lor uman, potrivit BM. Singapore, cu un scor HCI de 0,88 (pe o scară de la zero la 1), a fost în fruntea listei, în timp ce primele 20 de locuri au fost dominate de statele membre ale Uniunii Europene.

Citește și Copiii pot circula în scaunul de mașină cu spatele la șofer până la vârsta de 4 ani

„Locul pe care România este clasată reflectă necesitatea urgentă a unor măsuri care să conducă la îmbunătățirea rezultatelor în domeniul sănătății și educației: un copil din România se poate aștepta la 12,2 ani de învățământ preșcolar, primar și secundar până la vârsta de 18 ani. Prin comparație, un copil din Franța se poate aștepta la 14 ani. Și mai îngrijorător, când anii de școlarizare sunt ajustați pentru calitatea învățării, Banca Mondială estimează că un copil din România beneficiază numai de 8,8 ani de școlarizare: un decalaj de învățare de 3,4 ani, cel mai mare decalaj din UE. În mod similar, procentul persoanelor în vârstă de 15 ani care vor supraviețui până la vârsta de 60 de ani este de numai 87%, față de, de exemplu, 91% în Croația și 95% în Suedia”, se detaliază în documentul de presă al BM.

HCI face parte din Proiectul privind Capitalul Uman, lansat de BM pentru a stimula și sprijini liderii naționali să prioritizeze investițiile în capitalul uman. Obiectivul inițiativei este de a accelera progresul către o lume în care toți copiii ajung în școală bine hrăniți și pregătiți să învețe, unde se pot aștepta să primească un învățământ de calitate și pot intra pe piața muncii fiind adulți sănătoși și productivi.

„Banca Mondială se angajează să ajute autoritățile române în eforturile lor de a investi mai mult și de a investi mai inteligent în capitalul uman, în sistemele de sănătate eficiente și în programe educaționale de calitate”, a mai susținut Proskuryakova.

BM și-a deschis biroul în România în 1991, iar de atunci, a acordat peste 13,6 miliarde de dolari în împrumuturi, garanții și subvenții în toate sectoarele economiei românești, portofoliul actual incluzând împrumuturi de investiții, activități analitice și asistență tehnică în sprijinul reformelor prioritare ale României.

Articolul Nou – născuții din România de astăzi vor deveni adulți cu o productivitate mai scăzută apare prima dată în Pedagoteca.


Sursa: Nou – născuții din România de astăzi vor deveni adulți cu o productivitate mai scăzută

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele