Nu avem Brexit, spune Parlamentul Britanic

0

Parlamentarii britanici au votat să nu aprobe noul acord pentru Brexit. Asta până când acordul nu va fi analizat în detaliu şi nu se va adopta toată legislaţia necesară. Scorul a fost de 322 de voturi la 306 în defavoarea acordului propus de Boris Johnson.

Practic, premierul britanic va fi forţat să ceară amânarea ieşirii din Uniunea Europeană până la 31 ianuarie 2020, chiar dacă a ajuns la un acord cu blocul comunitar.

Boris Johnson nu pare impresionat: a anunțat, deja, că nu se va conforma și va încerca să obțină votul pe acord săptămâna viitoare.

„Cel mai bine pentru Marea Britanie şi întreaga Europă este ca noi să ieşim cu acest nou acord, pe 31 octombrie. Nu voi negocia o amânare cu UE şi legea nu mă obligă să fac acest lucru. Le voi spune prietenilor şi colegilor din UE exact ce le-am spus tuturor în ultimele 88 de zile de când sunt premier, orice amânare va fi rea pentru ţară, rea pentru Uniunea Europeană şi democraţie”, a declarat Boris Johnson.

Liderul opoziţiei i-a reamintit lui Boris Johnson că este obligat prin lege să ceară amânarea Brexitului.

Citește și Boris Johnson anunță un nou acord excelent pentru Brexit

„Premierul trebuie să respecte legea acum. Nu mai poate ameninţa cu o ieşire fără niciun acord pentru a-i şantaja pe parlamentari ca să-i susţină acordul. Este o zi istorică pentru parlament, pentru că a arătat că nu poate fi şantajat de premier care, se pare, este pregătit încă o dată să sfideze o lege aprobată de acest parlament. Îl invit să se gândească atent la remarcile pe care tocmai le-a făcut privind refuzul de a cere amânarea”, a declarat liderul laburist Jeremy Corbyn.

În fața Parlamentului, zeci de mii de britanici au cerut în stradă rămânerea în Uniunea Europeană. Ei doresc ca acordul pentru Brexit să fie supus unui nou vot popular.

„Cu toţii avem copii, cu toţii avem nepoţi şi ne dorim un viitor pentru ei, care este în Europa, împreună cu toţi prietenii şi familiile noastre, cu toţii suntem europeni”, a spus un manifestant.

Noile evoluții nu fac decât să sporească incertitudinea în ce privește viitorul. Mai mulți lideri europeni au respins categoric o nouă amânare a Brexitului.

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele