Nu vom avea lockdown, dar vom avea zone carantinate, străzi închise

0

Nu vom avea lockdown, dar vom avea zone carantinate, străzi închise. Cu peste 6 mii de noi infectări pe zi, România alunecă periculos pe o pantă care cere noi măsuri pentru a stopa răspândirea comunitară accelerată. Sunt aşteptate decizii importante în următoarea şedinţă a Comitetului Național pentru Situații de Urgenţă. În funcţie de analiza specialiştilor nu este exclus să vedem noi restricţii atât în ţară, cât şi în Capitală.

 

În acest moment autorităţile nu iau în calcul o carantină naţională.

Pe 23 octombrie, România depășea pragul de 5 mii de infectări. Câteva zile mai târziu era atins un alt prag psihologic, 6 mii de infectări. Ziua și miile de cazuri noi înseamnă o presiune enormă pe sistemul medical în ansamblul său. Așa că restricții mai dure, care să stopeze această răspândire comunitară imensă sunt la un pas distanță.

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat că o eventuală carantinare pe sectoare a municipiului Bucureşti este greu de realizat.

“Suntem în evaluare. Din punctul meu de vedere, Bucureştiul este greu de diferenţiat în sectoare şi izolat, după cum este foarte greu de diferenţiat Bucureştiul de Ilfov în general. În acest moment suntem în perspectiva în care gestionăm fiecare caz în parte, facem izolarea sau carantinarea persoanelor, cu anchetă epidemiologică urmărită foarte clar şi monitorizarea prin medicul de familie”, a precizat Nelu Tătaru.

El a subliniat, totodată, că “pandemia nu se tranşează în spitale”, ci “între spitale”, făcând referire la faptul că cetăţenii trebuie să respecte regulile impuse de criza sanitară.

Nicuşor Dan: carantină locală pe mai multe străzi

Reguli noi ar putea să apară și la nivelul Capitalei. În acest moment, rata de infectare în București este de 3,79 de cazuri la mia de locuitori. Municipiul este greu de închis total. Foarte mulți oameni locuiesc într-un sector, dar lucrează în altul. Sau vin din afara Capitalei. Așa că cea mai viabilă soluție este identificarea focarelor și închiderea zonală, dacă va fi cazul, transmit autoritățile.

Nicușor Dan vorbește despre posibila carantinare a unor străzi.

Primarul General spune că atunci când se va hotărâ acest lucru, măsura va fi pusă în aplicare cu ajutorul a 1.500 de polițiști și jandarmi.

O eventuală închidere parțială a Capitalei nu e privită cu ochi buni de toată lumea.

Însă, această izolare a focarelor este recomandarea specialiștilor.

Închiderea unor zone din București nu este o noutate pentru Capitală. S-a mai întâmplat lucrul acesta în 2006, atunci când în București au fost descoperite mai multe focare de gripă aviară. La momentul respectiv autoritățile au închis mai multe străzi din cadrul unor perimetre, iar jandarmeria și poliția au organizat filtre.

În acest moment, la nivel național 20% dintre județe înregistrează o incidență a cazurilor de peste 3 la mia de locuitori.

Nu se pune problema unui lockdown la nivelul României 

“E din ce în ce mai gravă situaţia în toată ţara şi în toată Europa. Vedem că avem cazuri, se merge la 50.000 pe zi în Franţa, la 26.000 în Marea Britanie, 21.000 în Italia, 20.000 în Spania. Sunt evoluţii ale unui val doi, pe care noi îl lipim de valul întâi de la noi. Haideţi să nu ne gândim atât de departe la sărbători, să ne gândim la următoarea săptămână. După cum ştiţi, noi evaluăm fiecare localitate în parte. Dacă impunem restricţii, le impunem la nivel local. Avem acea evaluare de 48 de ore după informaţia primită de DSP la 24 de ore, în care autorităţile locale sunt cele care gestionează evoluţia pe cele 48, impunând restricţii. Vom avea şedinţe mâine seară la Comitetul Naţional pentru coordonarea intervenţiei, în care vom impune şi restricţii suplimentare, adaptate în funcţie de indice la nivelul fiecărui judeţ şi al fiecărei localităţi”, a subliniat Tătaru.

Vezi și Casoteca.ro/magazin/

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele