Nuclearelectrica a raportat un profit net de trei ori mai mare decât în 2021

2
Centrala Nucleară Cernavodă
Centrala Nucleara Cernavodă
- Reclama -

Nuclearelectrica, operatorul centralei nucleare de la Cernavodă, a raportat un profit net de trei ori mai mare după primele nouă luni ale lui 2022, față de perioada similară din 2021. Imensul profit care ajunge la statul român, compania fiind controlată de stat, și vine pe fondul creșterii prețului la energie electrică, chiar și în condițiile unei ușoare scăderi a producției atomo-centrlalei de la Cernavodă, unul dintre marii producători de energie ai României.

 

Nuclearelectrica (SNN) a avut un profit net de 1,94 miliarde de euro la nouă luni, în condițiile în care, în perioada echivalentă a anului trecut acesta a fost de 640 de milioane de lei.

Producția de energgie electrică a fost cu 2,1% mai mică, de 7,4 TWh, dar veniturile din vânzarea energiei au crescut de două ori și jumătate, de la 2,1 la 4,9 miliarde de lei, conform datelor companiei.

“Profitul operational (EBITDA) a crescut cu 126% fata de aceeasi perioada a anului precedent, in principal ca urmare a cresterii veniturilor din exploatare cu 124,6%, influentate de cresterea cu 128,4% a veniturilor din vanzarea energiei electrice. Cresterea veniturilor a fost partial diminuata de cresterea cheltuielilor din exploatare, ca urmare a aparitiei cheltuielii cu impozitul pe venitul suplimentar incepand cu luna ianuarie 2022”, arată compania.

Vezi și Remus Vulpescu a fost numit administrator provizoriu al Nuclearelectrica

- Reclama -

În perioada 1 ianuarie – 30 septembrie 2022, față de perioada similară a anului 2021, societatea a vândut o cantitate totală de energie electrică mai mică cu 4,1%, pe seama unei producții de energie electrică mai mică cu 2,1%. În anul 2022 a avut loc oprirea planificată a Unității 1, cu o durată mai lungă decat oprirea planificată a Unității 2 din anul 2021, ceea ce a deteterminat scăderea producției.

Cantitatea de energie electrică vandută pe piața concurențială a contractelor bilaterale a scăzut cu 4% față de aceeași perioada a anului anterior, iar prețul mediu de vânzare pe această piață a crescut cu 113,1% (pret fara Tg). Cantitatea de energie electrică vândută de SNN pe piata spot (PZU și PI) iîn perioada 1 ianuarie – 30 septembrie 2022 a scăzut cu 5,5%, iar prețul mediu de vânzare pe această piață mai mare cu 255,7% (pret fara Tg)”, arată compania.

Compania a raportat un preț mediu de vânzare, pe primele nouă lunim de 626 de lei/MWh., rezultat preponederent din vânzările pe piețe, de contracte bilaterale și PZU. 86% din energie a fost vândută pe piețele de contracte bilaterale și 13% pe PZU, procente identice cu cele din primele nouă luni ale anului trecut.

Nuclarelectrica a plătit, în nouă luni de zile, o taxă de solidaritate, în cele două forme ale ei, în cuantum de 873 de milioane de lei.

- Reclamă -

2 comentarii

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele