Reprezentanţii Asociaţiei Parcul Naţional Văcăreşti au anunţat că au descoperit o nouă specie în zona care acum este protejată.
Este vorba despre un şarpe care trăieşte în apropierea zonelor umede, Natrix tessellata, care face parte din „Cartea Roşie a Vertebratelor din România”
.„De cum am aflat de întâlnirea de gradul zero din 2015 cu această specie rară am decis să amân puţin anunţarea descoperirii lui Helmut (n.r. fotograful care a reuşit să suprindă vieţuitoarele care trăiesc în acest parc) pentru a investiga personal prezenţa şarpelui de apă.
Teoretic exista riscul să fie vorba despre un individ introdus, ca în cazul ţestoasei de uscat dobrogene, sau a celei de Florida”, povesteşte Vlad Cioflec pe parcnaturalvacaresti.ro.
Pe 5 aprilie a descoperit un şarpe într-o zonă greu accesibilă din Parc. Acest şarpe este o specie neveninoasă, care are dimensiuni între 60 şi 100 de centimetri, un corp zvelt şi cap alungit, iar culoarea spatelui este în nuanţe de verde-maroniu.
„Dacă se simte ameninţat poate elimina un lichid cu miros neplăcut. Trăieşte în apropierea râurilor şi apelor stătătoare permanente cu populaţii importante de peşti şi maluri care să îi permită hibernarea şi depunerea pontei. Se găseste în majoritatea regiunilor tării, de la şes pană la 800 de metri altidudine. Este o specie vulnerabilă afectată în special de distrugerea şi degradarea habitatelor”, mai precizează Vlad Ciofleac, în articolul său.