Octavian Jurma consideră că școlile nu trebuiau deschise

0
jurma medic

Epidemiologul Octavian Jurma afirmă, citând datele unor studii, că varianta Omicron a virusului SARS-CoV-2 se înmulţeşte mai mult în tractul respirator superior şi mai puţin în plămâni, dând forme mai uşoare ale bolii.

 

El explică, însă, că datele privind internările în spital arată că mai afectaţi de această variantă virală sunt tinerii şi copii, internările pediatrice fiind de patru ori mai multe comparativ cu valul provocat de variata Delta. În acest context, Jurma consideră că şcolile ar fi trebuit să înceapă în format fizic la 10 zile după Revelion, pentru ca focarele să se stingă în familie.

”Omicron nu se ştie foarte clar care este comportamentul său pe termen lung (…) Există un soi de sechele interne care nu sunt vizibile, unele afectează creierul, altele – alte organe, aparatul circulator, se vorbeşte de COVID-ul cardio-vascular şi tot soiul de lucruri de genul acesta care sunt în stadiul de laborator. Omicron este încă în stadiul de debut, se mişcă atât de repede infectările, încât consecinţele vin abia acuma. Din Africa de Sud avem veşti bune, avem veşti bune în zonele vaccinate, însă singura legătură pe care noi o avem cu Africa de Sud este că suntem cam la fel de puţin vaccinaţi. Populaţia acolo este mai tânără, acolo este vară, este cumva pripit să tragem concluzii că şi noi vom scăpa la fel de ieftin”, a declarat Octavian Jurma, marţi seară, într-o emisiune la TVR.

Acesta se arată preocupat de faptul că şcolile au început imediat după petrecerile din noaptea dintre ani, iar infectările în familie reprezint un risc pentru comunitate, în acest context considerând că „o măsură simplă, de bun simţ” ar fi fost şa şcolile să înceapă la 10 zile după Revelion, pentru ca focarele să se stingă în familii.

„Un lucru care mă preocupă personal şi ca părinte este faptul că toate studiile care vin, toate confirmările de internări în spital arată că rata de internare în spitale a tinerilor de până în 29 de ani şi a copiilor, a elevilor, deci internările pediatrice sunt de patru ori mai mari, în medie, decât în valul Delta. Deci unde avem o certitudine că Omicron nu este mai bun şi că pune mai mulţi copii în spitale decât Delta este în zona pediatrică, exact cea care pe noi ne afectează cel mai tare, pentru că noi am deschis şcolile în mijlocul valului, la trei zile după petrecerile de Revelion. Cel mai simplu ar fi fost să facem ca Portugalia: să închidem zece zile şcolile, să le trecem în online dacă este atât de important să începem şcoala din a treia zi după Revelion (…) se putea face online pentru zece zile ca să permitem focarelor care au apărut în urma petrecerilor de Revelion să se stingă tot în familie şi abia după aceea să intrăm toţi în comunitate”, a adăugat epidemiologul.

Acesta crede că măsuriule pentru valul cinci ar fi trebuit luate mult mai devreme.

Reuniune Consiliului NATO cu Rusia va avea loc pe 12 ianuarie

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele