Oligarhii încep să-l părăsească pe Putin de frica sancțiunilor impuse Rusiei

0
oleg-deripaska-putin oligarh rusia

Oligarhii ruși Oleg Deripaska și Mihail Fridman, doi dintre cei mai bogați și influenți oameni de afaceri de la Moscova, au cerut încetarea războiului pornit de Vladimir Putin cu Ucraina, transmite Forbes. Sunt primii doi oligarhi care iau poziție publică împotriva războiului lui Putin, un eveniment rarisim în Rusia ultimelor două decenii, când puterea lui Putin a fost absolută.

 

Reacția lui Deripaska și Fridman vine după ce SUA, Marea Britanie și UE au adoptat sancțiuni menite să înghețe activele președintelui Vladimir Putin și ale ministrului său de externe, Serghei Lavrov, ca răspuns la războiul din Ucraina.

Vezi și Video: Kiev-ul bombardat de rachete!

Occidentul plănuiește să impună sancțiuni băncii centrale ruse și să elimine unii dintre creditorii țării din sistemul global de plăți Swift, pe lângă alte sancțiuni economice. Alți aliați, inclusiv Japonia, Canada, Australia și Coreea de Sud, au adoptat, de asemenea, sancțiuni.

Financial Times a realizat o listă a principalelor sancțiuni impuse până acum de SUA, Marea Britanie și UE.

Mihail Fridman este fondatorul grupului financiar Alfa Bank, cea mai mare bancă privată din Rusia. El a trimis angajaților grupului o scrisoare în care cere ”încetarea băii de sânge din Ucraina” și arată că ”războiul nu e niciodată un răspuns”.

În paralel, Oleg Deripaska, care conduce un imperiu industrial bazat pe exploatarea resurselor minerale, a cerut și el încetarea războiului într-o postare pe canalul său de Telegram.

El a cerut ”pace” și începerea cât mai grabnică a negocierilor.

Potrivit Forbes, averea lui Fridman e estimată la 11.7 miliarde de dolari, iar a lui Deripaska la 4 miliarde de dolari.

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele