Omida anti-poluare, cea mai recentă „vedetă” a lumii științifice

Alexandru Ionescu

Nu tot ce aparent ne ajută face bine lumii în care trăim,  pe termen lung, și nu toți dăunătorii sunt nocivi.  Oamenii de știință au descoperit că o omidă crescută în scopuri comerciale, ca momeală pentru pescuit, și care parazitează totodată stupii, are capacitatea de a consuma polietilenă, unul dintre tipurile de plastic cele mai rezistente și mai des utilizate, informează Phys.org citat de Agerpres.

Viermele de ceară, larva unei insecte comune numită molia mare a cerii, este un dăunător care afectează stupii de albine din Europa. În sălbăticie, viermii trăiesc ca paraziți în coloniile de albine după ce moliile cerii depun ouăle în stupi. Descoperirea recentă a fost făcută întâmplător, după ce cercetătoarea Federica Bertocchini, pasionată de apicultură, a îndepărtat larvele parazite din stupi și i-a depozitat temporar în pungi de cumpărături. După ce a observat că în recipientele cu viermi au apărut găuri, Bertocchini, de la Institutul de Biomedicină și Biotehnologie din Cantabria (CSIC), Spania, a început un experiment alături de Paolo Bombelli și Christopher Howe de la Departamentul de biochimie al Universității Cambridge.

În cadrul studiului controlat, circa o sută de viermi de ceară au fost expuși la o pungă de plastic obișnuită. După doar 40 de minute în aceasta au apărut găuri, iar după 12 ore s-a observat o reducere cu 92 mg a masei de plastic. Potrivit cercetătorilor, această rată de degradare este extrem de rapidă în comparație cu alte descoperiri recente. Următorul pas îl reprezintă identificarea procesului molecular care stă la baza acestei reacții pentru a izola enzima responsabilă de distrugerea plasticului.

 

sursa foto: radiocluj.ro

Citeste si...  Ministerul Mediului nu a găsit nimic în apa lacului IOR

Etichete:
Distribuie articol:
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *