OMS decide joi dacă variola maimuței constituie o urgență de sănătate publică de interes internațional

Sabina Popescu

Organizaţia Mondială a Sănătăţii îşi convoacă joi Comitetul de experţi pentru variola maimuţei pentru a determina dacă actuala creştere a cazurilor constituie o urgenţă de sănătate publică de interes internaţional, cel mai înalt nivel de alertă, potrivit AFP, citată de News.ro.

Acest Comitet de Urgenţă va fi responsabil de evaluarea indicatorilor epidemiologici, în timp ce situaţia s-a înrăutăţit în ultimele săptămâni, cu peste 14.500 de cazuri înregistrate în 70 de ţări, potrivit cifrelor autorităţilor sanitare din Statele Unite (CDC).

„Indiferent de recomandarea Comitetului, OMS va continua să facă tot posibilul pentru a opri variola maimuţelor şi a salva vieţi”, a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al agenţiei ONU, la o conferinţă de presă miercuri.

Experții recomandă să nu declare o urgență de sănătate

La o primă întâlnire din 23 iunie, majoritatea experţilor i-au recomandat dr. Tedros să nu declare o urgenţă de sănătate publică de interes internaţional.

Detectată la începutul lunii mai, creşterea neobişnuită a cazurilor de variolă a maimuţei în afara ţărilor din Africa Centrală şi de Vest, unde virusul este endemic, s-a răspândit de atunci în întreaga lume, Europa fiind epicentrul.

Depistată pentru prima dată la om în 1970, variola maimuţei este mai puţin periculoasă şi contagioasă decât variola, eradicată în 1980.

În majoritatea cazurilor, pacienţii sunt bărbaţi care au relaţii sexuale cu bărbaţi, relativ tineri şi care locuiesc în principal în oraşe, potrivit OMS.

Până la 18 iulie, Centrul European pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (CEDC) a înregistrat 7.896 de infecţii cu virusul variolei maimuţei.

Vezi și: Născuții înainte de 1979 și vaccinați împotriva variolei – risc mai mic de infectare cu variola maimuței

Citeste si...  Papa Francisc suferă de o infecţie respiratorie

Spania cea mai afectată țară

Spania este cea mai afectată, cu 2.835 de cazuri, urmată de Germania (1.924), Franţa (912), Regatul Ţărilor de Jos (656) şi Portugalia (515), majoritatea cazurilor implicând „grupuri de bărbaţi care au relaţii sexuale cu bărbaţi cu vârste între 18-50 de ani”.

În afara Africii, „99% din cazurile raportate sunt la bărbaţi”, a declarat miercuri dr. Rosamund Lewis, principalul expert al OMS în variola maimuţelor, iar 98% dintre aceştia sunt „bărbaţi care întreţin relaţii sexuale cu bărbaţi, în primul rând cei care au avut mai mulţi parteneri recent, noi sau anonimi”.

Compania daneză Bavarian Nordic, singurul laborator care produce un vaccin autorizat împotriva variolei maimuţei, a anunţat marţi că a primit o comandă de 1,5 milioane de doze, dintre care majoritatea vor fi livrate în 2023, dintr-o ţară europeană al cărei nume nu a fost dezvăluit, în timp ce Statele Unite au comandat 2,5 milioane de doze.


Distribuie articol:
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *