OMS – Reuniune de urgenţă pe tema cazurilor de „variola maimuţelor”

0
- Reclama -

Reuniunea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii urmează să aibă loc pentru a discuta despre recentele cazuri ale infecţiei virale din vestul şi centrul Africii, după ce peste 100 de cazuri au apărut în Europa.

Până acum au fost raportate cazuri în cel puţin 8 ţări europene: Italia, Belgia, Franţa, Germania, Portugalia, Spania, Suedia şi Regatul Unit, precum şi în Statele Unite, Canada şi Australia, anunță Reuters.

Descoperită pentru prima dată la maimuţe, boala se răspândeşte de obicei prin contact apropiat şi a fost raportată rareori în afara Africii, astfel că această serie de cazuri a declanşat îngrijorarea publică.

Totuși, oamenii de ştiinţă nu se aşteaptă ca aceste cazuri să evolueze într-o pandemie precum COVID-19, având în vedere că virusul nu se răspândeşte la fel de uşor ca SARS-COV-2.

Această variolă a maimuţei este, de obicei, o boală virală uşoară, caracterizată prin simptome de febră, precum şi printr-o erupţie cutanată caracteristică, plină de umflături și pustule.

- Reclama -

Cu mai multe cazuri confirmate în Regatul Unit, Spania şi Portugalia, acesta este cel mai mare şi mai răspândit focar de variolă de maimuţă văzut vreodată în Europa”, a declarat serviciul medical al forţelor armate germane, care a detectat vineri primul caz.

Totdată, comitetul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, care urmează să se reunească este Grupul consultativ strategic şi tehnic privind riscurile infecţioase cu potenţial pandemic şi epidemic (STAG-IH), care oferă consultanţă cu privire la riscurile de infecţie care ar putea reprezenta o ameninţare pentru sănătatea lumii.

Comitetul nu va fi responsabil pentru a decide dacă focarul ar trebui să fie declarat o urgenţă de sănătate publică de interes internaţional, cea mai înaltă formă de alertă a OMS, care se aplică în prezent pandemiei de coronaviroză.

- Reclamă -

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele