OncoGen și Institutul Cantacuzino lucrează la un vaccin inovator anti-coronavirus

Stefan Alexiu

OncoGen și Institutul Cantacuzino lucrează la un vaccin inovator anti-coronavirus. Prof.univ.dr. Virgil Păunescu, coordonatorul Centrului OncoGen din Timișoara, a declarat, marți, pentru G4Media.ro, că instituția dezvoltă un vaccin anti-Covid foarte ușor de administrat și care ar putea oferi imunitate chiar pe viață.

 

Se pare însă că nicio autoritate din România nu este interesată măcar să întrebe despre ce este vorba.

Virgil Păunescu, vicepreședintele Academiei de Științe Medicale din România, a precizat că o garanție că ceea ce fac cercetătorii de la Timișoara este serios și de luat în seamă este faptul că Institutul Cantacuzino, care are cei mai buni specialiști din România în domeniul vaccinurilor, a semnat un acord de colaborare cu OncoGen.

Virgil Păunescu a relatat cum a pornit ideea realizării unui astfel de vaccin la Centrul de Terapii Genice şi Celulare în Tratamentul Cancerului – OncoGen din Timișoara.

Acesta a precizat că, la începutul anului, când a debutat pandemia, secretarul de stat pentru Cercetare din cadrul ministerului Educației, Dragoș Ciuparu, a convocat o întâlnire cu reprezentanții a circa 20 de centre de cercetare din România.

„Secretarul de stat Ciuparu a fost foarte pe fază. A zis că a început o pandemie care va afecta grav sănătatea și economia și că România nu poate să stea să aștepte, ca de atâtea ori, să primească de toate de la alții. Ca membri ai Uniunii Europene, hai să participăm și noi cu ceva. Poate cineva să facă teste în 3 luni? În 6 luni? Nimeni. Poate vineva să încerce să facă un vaccin? Nimeni. Și tot așa. Ne-a spus că poate ne-a luat prin surprindere și într-o săptămână, două, să îi trimitem ce poate face și România, care în ultimii zece ani a beneficiat de atâția bani în cercetare, cum poate participa ca membru UE la combaterea acestei pandemii”, a relatat Păunescu discuția respectivă.

Citeste si...  Hyundai dezvoltă tehnologia Active Shift Control pentru automobilele hibride

17 ani de imunitate – cu investiții de 2 milioane de euro

„Noi vorbim despre un vaccin care dă cel puțin 17 ani de imunitate, dar probabil pentru toată viața. De ce România nu vrea să facă vaccin și vrea să cumpere? Noi am putea să luăm la rând vaccinurile și să le facem aici cu noua tehnologie, să devenim o putere mondială în vaccinologie. O astfel de ocazie ți se oferă o dată la o sută de ani. Acum o sută de ani a fost Cantacuzino. Pot să dea la Institutul Catancuzino banii.

Toată lumea plânge după Institutul Catancuzino, iar acum când se ivește ocazia să îi ajutăm, le întoarcem spatele. Încercăm să obținem sprijin din stânga, din dreapta, din țară, din străinătate, ca să obținem cele 2 milioane pentru prima fază, dar nu ne lăsăm. Și peste un an va fi la fel, tot va trebui un vaccin mai bun”, a susținut Virgil Păunescu.

Coordonatul OncoGen a amintit că, atunci când a început dezvoltarea vaccinului, centrul a spus că l-ar putea realiza până la finalul anului, dar a primit înjurături. „Și uitați că acum, la sfârșitul anului, sunt vreo zece vaccinuri gata”, a adăugat Păunescu.

Vaccin care nu se bazează pe anticorpi

Acesta a susținut că vaccinul propus de OncoGen este inovator pentru că nu se bazează pe anticorpi, care pot oferi imunitate pentru cel mult un an:

„Primele trei luni de cercetări au fost tensionate, pentru că nu eram convinși că suntem pe calea cea bună. Abia la sfârșitul lunii iulie au început să apară articole foarte bine documentate, care arătau că nu anticorpii sunt esențiali, ci limfocitele T, adică exact ce căutam noi. Studiile făcute pe Sars-Cov-1, care a apărut acum 17 ani, pe pacienții care au supraviețuit, arată că imunitatea cu anticorpi durează 1-2 ani, însă imunitatea prin celulele T este prezentă și acum, după 17 ani, și probabil este pe viață. Acesta este noutatea și un lucru pe care nimeni nu l-a făcut. 99% din vaccinuri urmează calea tradițională”.

Citeste si...  București, ca de obicei după ploaie: copaci căzuți și mașini avariate

Sursa: g4media.ro


Distribuie articol:
2 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *