ONU avertizează despre criza umanitară. Afganii nu au mâncare

0
foamete criza umanitara

Peste nouă din 10 familii din Afganistan nu au destul de mâncare, a atenţionat vineri ONU, cu câteva zile înaintea unei conferinţe menite să încurajeze colectarea celor 606 de milioane de dolari de care Naţiunile Unite au nevoie pentru această ţară până la sfârşitul anului în curs.

 

Circa 93% din gospodăriile afgane nu au suficientă mâncare în cele 34 de provincii din ţară, potrivit unei anchete telefonice realizată de Programul Alimentar Mondial (PAM) între 21 august, la o săptămână după căderea Kabulului în mâinile talibanilor, şi 5 septembrie.

„Trei familii din patru reduc porţiile sau împrumută alimente şi cumpără mâncare mai ieftină, renunţând la alimente mai nutritive ca lactatele, carnea sau legumele”, a precizat Anthea Webb, directoare regională adjunctă a PAM pentru Asia-Pacific, prin videoconferinţă din Bangkok, în cadrul unui briefing la birourile ONU de la Geneva.

Situaţia din Afganistan era deja critică din cauza pandemiei şi a secetei, dar greutăţile în ce priveşte accesul la lichidităţi, după instalarea talibanilor, au înrăutăţit şi mai mult situaţia şi au determinat creşterea preţurilor la produsele de primă necesitate.

„Proporţia gospodăriilor care au recurs la stratageme extreme pentru a compensa (lipsa hranei) s-a dublat”, a subliniat Webb, dând ca exemplu situaţii când părinţii renunţă la mâncare pentru a-şi putea hrăni copiii.

Insecuritatea alimentară era deja foarte răspândită în Afganistan încă de dinainte de 15 august, dată la care talibanii au intrat în Kabul, 81% dintre gospodării afirmând că nu le ajunge mâncarea. Însă acum, de exemplu, familiile care înainte de căderea Kabulului îşi permiteau o dată pe săptămână alimente bogate în proteine, precum lactatele sau carnea, au ajuns în prezent să şi le permită doar o dată la două săptămâni, a indicat responsabila PAM.

Vezi și Mohammad Hassan Akhund este noul șef al guvernului afgan

Numai PAM are nevoie de 200 de milioane de dolari până la sfârşitul lui 2021 pentru a ajuta 14 milioane de afgani, dintr-o populaţia totală de 38 de milioane de oameni.

Conferinţa ministerială care se va reuni luni la Geneva, în prezenţa secretarului general al ONU, Antonio Guterres, urmează să reunească circa 40 de miniştri din ţările membre, o mică parte dintre ei venind personal, precum şi responsabili ai principalelor agenţii ale ONU active în Afganistan.

Cele 606 milioane de dolari solicitate de ONU cuprind 413 milioane de dolari care nu au fost încă colectate la apelul precedent, restul de 193 de milioane fiind destinate noilor necesităţi ivite după revenirea la putere a talibanilor, potrivit Biroului pentru coordonarea afacerilor umanitare (OCHA).

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele