Operatorii din turismul balnear cer sprijinul Guvernului

0

Organizaţia Patronală a Turismului Balnear din România (OPTBR) solicită Guvernului şi Parlamentului sprijinul în soluţionarea diminuării impactului negativ determinat de majorarea fără precedent a tarifelor pentru energia electrică şi gazele naturale.

 

În acest sens, OPTBR a adresat o scrisoare deschisă către Guvernul României, premierului Nicolae Ciucă, şi către Camera Deputaţilor – Comisia pentru industrie şi servicii, în atenţia preşedintelui Bende Sándor.

”Organizaţia Patronală a Turismului Balnear din România (OPTBR), singura organizaţie patronală din turismul românesc care reprezintă interesele agenţilor economici din turismul balnear, având membri în toate staţiunile balneare, solicită Guvernului şi Parlamentului sprijinul în soluţionarea diminuării impactului negativ determinat de majorarea fără precedent a tarifelor pentru energia electrică şi gazele naturale”, arată patronatul.

În acest sens, OPTBR a adresat o scrisoare deschisă către Guvernul României, prim-ministrului Nicolae Ciucă, şi către Camera Deputaţilor – Comisia pentru industrie şi servicii, în atenţia lui preşedinte Bende Sándor.

”Turismul balnear din România este una dintre activităţile economice care aduce plus- valoare economiei româneşti, având în acelaşi timp o utilitate publică, prin misiunea sa de menţinere a sănătăţii populaţiei, refacerea capacităţii de muncă şi prevenirea unor afecţiuni, o misiune de strictă necesitate. În contextul actual, centrele de tratament balnear sprijină cu succes eforturile de diminuare a presiunii exercitate de pandemie asupra sistemului medical la nivel naţional, fie prin serviciile medicale atât de necesare pentru afecţiunile cele mai răspândite şi de cele mai multe ori cronice, ca alternativă la accesarea serviciilor medicale în spitalele şi unităţile similare suprasolicitate, fie chiar prin terapii ce pot fi folosite cu succes pentru recuperarea specifică post-COVID-19, prin valorificarea factorilor naturali de cură. Tocmai din acest motiv, în conformitate cu Legea nr. 143/2003, societăţile care prestează servicii de tratament balnear sunt asimilate unităţilor sanitare, având autorizaţii de funcţionare emise de Ministerul Sănătăţii. Deşi România deţine cele mai bogate resurse balneare din Europa, iar dacă până la începutul pandemiei industria balneară s-a dezvoltat datorită eforturilor din partea mediului de afaceri, acum salvarea acestui domeniu depinde aproape integral de deciziile şi sprijinul acordat de catre autorităţile centrale. În afară de efectele directe ale pandemiei, ale restricţiilor impuse, care au determinat scăderi drastice de venituri, odată cu majorarea tarifelor la energia electrică şi gaze naturale, cele mai multe centre de tratament balnear riscă să nu îşi mai permită desfăşurarea activităţii”, adaugă patronatul.

Lipsa de sprijin consistent acordat anterior pandemiei şi efectele nedorite ale acesteia încadrează industria turismului balnear, de sănătate, într-o categorie vulnerabilă, iar operatorii economici din acest domeniu luptă pentru supravieţuire.

Simona Halep a fost învinsă de Jelena Ostapenko

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele