Felul în care gătim orezul poate cauza boli de inimă, diabet și chiar cancer. Vedeți cum trebuie gătit sănătos!

0
orezul-arsenic-boli-inimă-cancer-diabet-gătit-sănătos
- Reclama -

Oamenii de știință au constat că orezul, gătit în modurile cel des întâlnite în casele noastre, în restaurante și fast-food-uri, poate cauza boli de inimă, diabet și chiar cancer. Cauza este cantitate mare de arsenic pe care o conține orezul, substanță cu care acesta este contaminat atunci când se află în procesul de creștere, fiind tratat cu pesticide și alte substanțe industriale.

În urma numeroaselor experimente, oamenii de știință au constat că există o corelație pozitivă între cantitatea de arsenic prezentă în alimente și incidența cazurilor de boli cardiovasculare, diabet, cancer și alte afecțiuni.

De asemenea, studiile au demonstrat că atunci când orezul este fiert pur și simplu, chiar dacă e spălat bine înainte, o mare cantitate de arsenic rămâne în compoziția sa.

Deci, cum trebuie gătit orezul pentru a fi mai puțin toxic?

Andy Meharg, profesor de biologie la Queens University Belfast, în cadrul emisiunii „Trsut Me, I’m a Doctor” a gătit în trei feluri diferite orezul pentru a vedea dacă se modifică în vreun fel nivelul de arsenic din orez în urma acestui proces.

Prima oară, acesta a folosit două părți de apă la una de orez, lăsându-l pe acesta la fiert până când s-a evaporat excesul de apă. Gătit prin în acest mod, orezul a păstrat o mare parte din cantitatea de a arsenic.

- Reclama -

În al doilea caz, profesorul a fiert o parte de orez în 5 părți de apă, scurgând excesul de apă rămas în urma fierberii. În acest caz nivelul de arsenic a fost redus aproape la jumătate.

Citește și: Rețeta românească de cafea – marghilomana

În al treilea caz, când orezul a fost lăsat la înmuiat peste noapte, apoi spălat bine și pus la fiert în 5 părți de apă, cantitatea de arsenic a fost redusă cu aproape 80%.

În urma acestui experiment s-a constatat că cea mai sigură metodă prin care poate fi gătit orezul pentru a reduce cantitatea de arsenic, este să fie lăsat la înmuiat peste noapte, apoi spălat bine până când apa este limpede și abia apoi pus la fiert în cinci părți de apă.

Sursă foto: www.agricarib.org

- Reclamă -

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele