OUG privind anticipatele a fost trimisă la Monitorul Oficial

0

Ordonanța de Urgență privind organizarea alegerilor anticipate, adoptată în ședința de guvern din 4 februarie, a fost trimisă la Monitorul Oficial pentru publicare. Actul normativ prevede că cetățenii vor putea vota la orice secție din țară sau din străinătate. În diaspora votul se va întinde pe 3 zile, iar numărul parlamentarilor pentru diaspora a fost dublat de la 6 la 12. OUG are însă avizul negativ al Consiliului Legislativ.

 

Conform actului normativ, este reglementată baza legală ca în cazul în care se suprapune votul pentru alegerile locale și cele anticipate votul în țară să fie organizat în zile diferite.

 

Ce prevede OUG privind alegerile anticipate

 

Numărul parlamentarilor din diaspora se dublează de la 6 la 12 deputați și senatori.

Românii vor putea vota în orice secție de vot, pe liste suplimentare, în țară sau în străinătate.

Votarea în țară se desfasoara într-o singură zi, care poate fi numai duminică. În străinătate, votarea se desfășoară și pe parcursul zilelor de vineri și sâmbată imediat anterioare datei votarii.

În cel mult 5 zile de la data dizolvării Parlamentului, Guvenul stabilește, prin hotarare, la propunerea Autorității Electorale Permanente, data votării, calendarul operațiunilor electorale, cheltuielile și măsurile tehnico-organizatorice necesare bunei organizări și desfășurări a alegerilor parlamentare anticipate.

În cazul alegerilor parlamentare anticipate, data desfășurării acestora se stabilește cu cel putin 50 de zile înaintea votării.

 

Guvernul a reglementat situația în care alegerile locale și cele parlamentare anticipate se suprapun: 

 

Art. 7: (1) În cazul în care perioada electorală corespunzătoare alegerilor parlamentare anticipate începe în timpul unei perioade electorale aferente altor alegeri generale, organismele electorate constituite sau care se vor constitui în cadrul acelui scrutin vor indeplini, în mod corespunzator, și atribuțiile prevăzute de prezenta lege pentru Biroul Electoral Central, birourile electorale de circumscripție, oficiile electorale și birourile electorale ale sectiilor de votare.
(2) În cazul în care după data începerii perioadei electorate corespunzatoare alegerilor parlamentare anticipate începe perioada electorală aferentă altor alegeri generale, organismele electorale constituite sau care se vor constitui pentru organizarea alegerilor parlamentare anticipate vor îndeplini, în mod corespunzator, și atribuțiile prevazute de legea care reglementeaza scrutinul respectiv.
(3) În cazurile prevazute de alin. (1) și (2), votarea va avea loc la date diferite.

Citește și: La un pas de alegeri anticipate: OUG spre Monitorul Oficial

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele