Papa Francisc nu vrea respingerea migranţilor

0
Papa Francisc
Papa Francisc

Papa Francisc a denunţat ”răutățile și lucrurile urâte din vremurile noastre”, care atrag după sine respingerea migranţilor, într-un mesaj cu ocazia Zilei mondiale a migranţilor şi refugiaţilor, informează AFP.

Poziția Papei este total antagonică discursului catolicului Viktor Orban, premierul care a câștigat alegerile europarlamentare din Ungaria cu un discurs rasist, antimigrație.

“Răutăţile şi lucrurile urâte din vremurile noastre măresc frica de ‘ceilalţi’, necunoscuţii, marginalizaţii, străinii. Se poate constata acest lucru în special în zilele noastre, când migranţii şi refugiaţii ne bat la poartă căutând protecţie, securitate şi un viitor mai bun”, a subliniat suveranul pontif în mesajul său.

Citește și Premierul Orban, liber prin România

Textul mesajului, pregătit cu mult timp în avans, a fost dat publicităţii la o zi după alegerile europene, marcate de o creştere a extremei drepte, care doreşte să închidă porţile Europei pentru migranţi, notează AFP.

“Teama este legitimă în special pentru că lipseşte pregătirea pentru această întâlnire. Problema nu este însă a avea îndoieli şi temeri. Problema intervine atunci când acestea ne condiţionează modalitatea de a gândi şi a acţiona şi ne determină să fim intoleranţi, închişi şi poate – fără să ne dăm chiar seama – rasişti”, a subliniat papa Francisc.

“Conflicte violente şi războaie în adevăratul sens al cuvântului nu încetează să distrugă umanitate, nedreptăţile şi discriminările se succed (…), iar cei mai săraci şi cei mai defavorizaţi suportă consecinţele”, a mai precizat suveranul pontif.

Atitudinea în problema migranţilor ”constituie un semnal de alarmă care ne avertizează asupra declinului moral care ne pândeşte”, a spus papa Francisc.

“Nu este vorba doar despre migranţi: este vorba de a nu exclude pe nimeni. Lumea din zilele noastre este pe zi ce trece mai elitistă şi mai crudă faţă de persoanele marginalizate”, a spus papa Francisc, care a făcut din apărare persoanelor vulnerabile unul dintre principalele sale mesaje.

Următoarea Zi mondială a migranţilor şi refugiaţilor va fi celebrată pe 29 septembrie.

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele