Papa Pius al XII-lea știa de exterminarea evreilor și a ucrainienilor

Pius al XII-lea se află în centrul controverselor pentru că nu a denunțat public Holocaustul

0

Cercetătorii germani care au consultat în martie documentele din Arhiva Apostolică a Vaticanului susțin că Papa Pius al XII-lea a aflat din surse proprii despre exterminarea evreilor în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, dar a păstrat tăcerea, după ce un colaborator de-al său a argumentat că evreii și ucrainenii nu puteau fi considerați de încredere, relatează „Washington Post”.

 

Șapte oameni de știință de la Universitatea din Münster au consultat arhivele în săptămâna în care au fost deschise cercetătorilor, înainte de implementarea restricțiilor pentru coronavirus. În opinia lor, Sfântul Scaun a ascuns aceste și alte documente, probabil, pentru a proteja imaginea Papei Pacelli, o descoperire care, potrivit publicației „Washington Post”, „riscă să stânjenească Biserica Catolică, care este deja în vizor pentru acoperirea abuzurilor clericilor”.

Hubert Wolf, preot și istoric al bisericii, care a lucrat în trecut la Arhiva Apostolică și pe care publicația americană îl definește „un cercetător prolific și obiectiv” conduce echipa germană. Candidat la canonizare, Pius al XII-lea se află în centrul controverselor pentru că nu a denunțat public Holocaustul, o imagine care nu este împărtășită de apărătorii săi, care invocă decizia de a ascunde evreii la Vatican, în biserici și în mănăstiri. Sfântul Scaun a publicat deja unsprezece volume cu documente extrase din arhivele sale pentru a dovedi nevinovăția Papei.

Lanțul de evenimente studiat de Wolf a început în septembrie 1942, când un diplomat american a trimis Vaticanului un raport privind masacrul de la Ghetoul Varșoviei, bazat pe informațiile biroului de la Geneva al Agenției Evreiești pentru Palestina. Potrivit unei note din arhive, dosarul a fost citit de Papa. Washingtonul dorea să știe dacă Vaticanul, primind informații din întreaga lume, poate confirma cu surse proprii și, dacă este necesar, cum să facă pentru a mobiliza opinia publică împotriva acestor crime.

Scandal sexual la Vatican: Cardinalul George Pell găsit vinovat de abuz sexual faţă de doi copii

Două scrisori prezente în arhive au confirmat informațiile americane: prima, de la arhiepiscopul greco-catolic din Liov, care vorbea despre 200.000 de evrei masacrați în Ucraina sub „diabolica” ocupație nazistă, a doua, a unui om de afaceri italian numit Malvezzi, a informat monseniorul Giovanni Battista Montini, viitorul Papa Paul al VI-lea, al „incredibilului masacru” al evreilor la care a fost martor. Montini l-a informat pe secretarul de Stat, cardinalul Luigi Maglione.

Potrivit cercetătorilor germani, Vaticanul a știut, dar a răspuns SUA că nu poate confirma. Un Înalt funcționar al Secretariatului de Stat, viitorul cardinal Angelo Dell’Acqua, a definit informațiile Agenției drept nesigure, deoarece evreii „exagerează ușor” și „orientalii” – referirea ar fi arhiepiscopul din Liov – „nu sunt un exemplu de onestitate”.

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele