Parlamentarii au pus gând rău celor care fac renovări sau dau petreceri acasă

0

Aleşii au pus gând rău celor care face renovări sau dau petreceri acasă. Potrivit unui proiect de lege depus în Parlament de deputatul USR Matei Dobrovie, dacă zgomotul din locuinţă depăşeşte 30 de decibeli, în intervalul ora cuprins între  orele 23.00 şi 7.00 dimineaţa şi peste zi, de la 14.00 şi 16.00, rişti să primeşţi amendă de până la 1.500 de lei. Cei care vor măsura gălăgia sunt poliţiştii, cu un aparat special, sonometru, potrivit iniţiatorului.

În proiectul de lege este prevăzut că, între orele 23.00 şi 7.00 dimineaţa şi peste zi, de la 14.00 şi 16.00, nivelul de zgomot dintr-o locuinţă nu poate depăşi 30 de decibeli. În afara acestor intervale orare, valoarea poate creşte la 35 de decibeli. Cei care vor realiza măsurătorile sunt poliţiştii, cu ajutorul unui sonometru.

Citiți și Dosare penale pentru petrecăreții gălăgioși

Iniţiatorul, deputatul USR Matei Dobrovie spune că Legea nr. 61/1991, deşi a suferit numeroase modificări de la data intrării în vigoare şi până în prezent, nu precizează în mod clar modalitatea prin care se realizează constatarea de către agentul constatator a contravenţiilor

Totodată, cei de la USR sunt nemulţumiţi de definirea unor termeni, în lege, precum: “zgomot de mare intensitate” şi „larmă” nefiind susţinută de precizarea numărului de decibeli permis în localurile sau în sediile persoanelor juridice, în locuinţele persoanelor fizice sau în oricare alt loc din imobile cu destinaţia de locuinţe ori situat în imediata vecinătate a acestora.

Parlamentarul USR mai spune că un alt minus al Legii nr. 61/1991 este dat de lipsa unor mecanisme eficiente de stopare sau de diminuare a tulburărilor produse prin zgomot.

”Propunem sancţionarea recidivei privind contravenţiile rezultate din zgomotul excesiv prin majorarea cu jumătate a limitelor amenzilor. Prin repetare se va înţelege continuarea acţiunii perturbatoare imediat după aplicarea sancţiunii, reînceperea acesteia în termen de 24 de ore de la aplicarea sancţiunii anterioare sau săvârşirea unei noi contravenţii din această categorie în termen de 6 luni de la data aplicării sancţiunii anterioare”, se mai arată în proiect.

În proiect se precizează că se consideră contravenţie orice depăşire a nivelului de presiune acustică de 30  de decibeli, măsurat în interiorul camerei, cu ferestrele închise, sau prin realizarea de lucrări de construcţii, reparaţii, amenajare, renovare ori altele asemenea, cu excepţia lucrărilor care au caracter urgent.

Intervalele orare în care nu ai voie să depăşeşti 30 de decibeli sunt 14,00-16,00 şi orele 23,00-7,00.

Deputatul mai introduce o nouă contravenţie, şi anume tulburarea, fără drept, a activităţilor desfăşurate în clădirile în care funcţionează instituţii de învăţământ, spitale sau alte centre de îngrijire medicală, instanţe de judecată, alte autorităţi publice centrale ori locale, instituţii publice, regii autonome, societăţi, lăcaşe de cult, partide sau alte formaţiuni politice, organizaţii guvernamentale ori neguvernamentale, ambasade sau reprezentanţe ale altor state ori ale organizaţiilor internaţionale de pe teritoriul României, în timpul programului de funcţionare, dacă acesta se încadrează între orele 07,00-23,00, de către orice persoană, prin depăşirea nivelului de presiune acustică de 45 dB, măsurat în interiorul camerei, cu ferestrele închise.

Amenzile se încadrează între 200 şi 1.500 de lei. Iar în cazul repetării contravenţiilor, limitele amenzilor se majorează cu jumătate.

În termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a legii, Guvernul este obligat să emită norme metodologice privind instruirea ofiţerilor şi agenţilor de poliţie în domeniul utilizării mijloacelor tehnice de măsurare a nivelului de presiune acustică.

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele