Parlamentul din Georgia începe să funcționeze

0
- Reclama -

Parlamentul din Georgia începe să funcționeze după ce principalul partid de opoziţie a anunţat sfârşitul boicotului său parlamentar. Situația a scufundat ţara într-o criză politică fără precedent, după contestatele alegeri desfăşurate anul trecut.

 

Partidele de opoziţie au denunţat fraude masive la alegerile parlamentare din 31 octombrie, care au fost câştigate la un scor strâns de partidul la putere, Visul Georgian.

În lunile care au urmat, acestea au organizat proteste, reclamând noi alegeri şi refuzând să îşi ocupe locurile în parlament.

Vezi și Vladimir Putin are planuri să anexeze Georgia, Armenia, Moldova, Belarus, și o mare parte din Ucraina până în 2024

Boicotul, care a lăsat libere aproximativ 40 de locuri din totalul de 150 ale adunării, a afectat legitimitatea politică a Visului Georgian.

- Reclama -

Duminică, principalul partid de opoziţie, Mişcarea Naţională Unită (MNU), fondat de fostul preşedinte în exil, Mihail Saakaşvili, a făcut cunoscut că a decis să pună capăt boicotului.

„Vom merge în parlament pentru a elibera statul georgian capturat de oligarhul Bidzina Ivanişvili”, le-a declarat jurnaliştilor preşedintele MNU, Nika Melia.

El s-a referit la miliardarul fondator al partidului la putere, care este considerat pe scară largă drept omul-forte al regimului, deşi nu are un rol politic oficial.

Impasul post-electoral s-a agravat în februarie după ce Nika Melia a fost arestat de poliţie într-un raid la sediul partidului său, având ca rezultat demisia prim-ministrului şi condamnarea din partea Occidentului.

Nika Melia a fost eliberat în mai, după ce Uniunea Europeană i-a plătit cauţiunea.

În aprilie, Visul Georgian şi opoziţia au semnat un acord, sub medierea preşedintelui Consiliului European, Charles Michel, care îndeamnă partidele de opoziţie să revină în parlament. La rândul său, Visul Georgian a promis reforme politice, electorale şi judiciare.

- Reclamă -

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele