Pe numele lui Sebastian Ghiță, ICCJ a emis un nou mandat de arestare preventivă

0
- Reclama -

Sebastian Ghiţă, aflat în Serbia, unde a fost eliberat pe cauţiune din arest preventiv, a fost audiat prin videoconferinţă, marţi, la instanţa supremă, în procesul privind vizita în România a fostului premier britanic Tony Blair, în care este urmărit penal şi fostul prim-ministru Victor Ponta. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a admis propunerea procurorilor DNA Ploiești de emitere a unui nou mandat de arestare pe numele fostului deputat Sebastian Ghiță, potrivit România TV

Potrivit datelor furnizate de ÎCCJ, magistrații instanței supreme au dispus arestarea preventivă a lui Sebastian Ghiță pentru o perioadă de 30 de zile de la data încarcerării pentru instigare la săvârșirea infracțiunii de folosire, cu rea-credință, a bunurilor sau creditului de care se bucură societatea, într-un scop contrar intereselor acesteia sau în folosul lui propriu ori pentru a favoriza o altă societate în care are interese direct sau indirect și instigare la săvârșirea infracțiunii de spălare a banilor.

Instanța a dispus emiterea de îndată a mandatului de arestare preventivă pentru inculpatul Sebastian Ghiță.

Decizia poate fi contestată în termen de 48 ore de la comunicare.

Ghiţă a fost audiat prin videoconferinţă în dosarul Ponta-Blair şi în 22 mai, când şedinţa secretă de la instanţa supremă a durat peste două ore, potrivit unor surse judiciare. Atunci, avocaţii din Serbia, unde se află în prezent Sebastian Ghiţă, au susţinut că abia au studiat dosarul fostului deputat şi nu au avut timp să îşi pregătească apărarea. În aceste condiţii, magistraţii au stabilit ca audierea omului de afaceri să fie reluată în 6 iunie, pe motiv că abia atunci va fi liberă, la instanţa din Belgrad, sala din care se poate intra în sistem de videoconferinţă. Această audiere era programată iniţial să aibă loc în 17 mai, dar Ghiţă a refuzat atunci să dea declaraţii, invocând faptul că nu este asistat în Serbia de către avocatul ales de el.

- Reclama -

Ministerul Justiţiei arăta, săptămâna trecută, că au fost formulate de către instanţele din România mai multe cereri de audiere prin videoconferinţă a omului de afaceri Sebastian Ghiţă. Astfel, Ghiţă ar urma să mai fie audiat prin videoconferinţă şi în 8 iunie, în baza unei cereri a Tribunalului Prahova.

Omul de afaceri Sebastian Ghiţă – reţinut la Belgrad în noaptea de 13 spre 14 aprilie şi plasat apoi în arest preventiv – a fost eliberat în 26 mai pe cauţiune, în baza unei decizii a Curţii Supreme din Serbia, după depunerea unei cauţiuni de 200.000 de euro. Lui Ghiţă i-a fost reţinut paşaportul şi i s-a interzis să părăsească Belgradul.

Omul de afaceri aşteaptă o decizie privind cererea de extrădare formulată de autorităţile române. Când a fost prins de autorităţile sârbe, Ghiţă avea permis de conducere şi buletin de Slovenia şi era împreună cu fratele său. În 19 mai, Ghiţă a fost fost audiat la Curtea Supremă din Belgrad ca urmare a cererii de extrădare formulată de autorităţile române, el arătând că se opune extrădării şi invocând persecuţii politice. Avocatul său a solicitat ca măsura detenţiei să fie înlocuită cu arestul la domiciliu. Pe numele lui Sebastian Ghiţă există două mandate de arestare în lipsă, el având cinci dosare penale în România.

- Reclamă -

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele