medicamente

Pe o piață de 16 mld. lei, doar un sfert dintre farmacii sunt solvabile și de încredere

Informateca

Domeniul farmaceutic a înregistrat cea mai mare creștere a veniturilor în anul 2016 comparativ cu anul 2015 cu excepția comerțului. Cel mai important motiv e creșterea consumului de medicamente, care ridică întrebarea dacă nu cumva suntem un popor de ipohondri.

Cu toate astea, potrivit Creditinfo, mai puțin de un sfert dintre farmacii sunt solvabile și de încredere.

Acest lucru înseamnă că în ciuda creșterii vizibile a încasăriilor, din punctul de vedere al riscului comercial din 4 farmacii, 3 au șanse ridicate ca la un moment dat să intre în incapacitate de plată a angajațiilor sau a furnizorilor.

Din totalul farmaciilor care activează pe piața românească, aproape jumătate au o viteză de plată a datoriilor curente mai mare de 120 de zile, iar viteza medie de plată se apropie de 5 luni (134 zile). Evident, majoritatea farmaciilor funcționează pe baza creditului furnizor, însă dacă la termenul de plată al datoriilor mai adăugăm și noile predeveri legislative care prioritizează plata salariilor în detrimentul furnizorilor, timpii prezentați anterior pot cu ușurință crește în viitor.

Unii cu bolile sau cu ipohondria… alții cu profiturile

În ciuda creșterilor spectaculoase ale domeniului, România a ajuns să producă tot mai puține medicamente iar veniturile generate de capacitățile de fabricare a acestora au scăzut cu peste o treime în anul 2016 comparativ cu anul 2015.

Depozitele de medicamente au vândut în anul 2016 produse de peste 26 miliarde lei, în creștere de la 23 de miliarde de lei în 2015. Dintre acestea, produse în valoare de 16 miliarde de lei sunt vândute către populație prin intermediul farmaciilor, iar restul în valoare de 10 miliarde de lei ajung la populație prin alte modalități (ambulatorii, spitale și alte infrastructuri medicale).

Citeste si...  Euro este în creștere

Companiile autohtone reușesc să asigure produse în valoare de doar 2 miliarde de lei, ceea ce înseamnă că importăm medicamente de peste 20 de miliarde de lei.

Județe în care se consumă cele mai multe medicamente

Potrivit creditinfo, cele mai mari profituri sunt raportate în județele Argeș și București-Ilfov, unde farmaciile generează profituri de peste 100 milioane lei. Aceste două județe reprezintă de altfel sediile unor mari lanțuri de farmacii care au o acoperire la nivel național.

Alte județe care strălucesc în acest top sunt Cluj, Iași, Suceava , Prahova și Timiș cu profituri mai reduse, de aproximativ 20 milioane lei.

Ceea ce este cu adevărat interesant este situația din județul Sibiu, acesta ieșind in evidență drept singurul județ din România a cărui farmacii generează pierderi cumulate de peste 3 milioane lei. Profituri mici se înregistrează în județele Giurgiu, Tulcea, Gorj sau Galați.

Dacă farmaciile dintr-un anumit județ înregistrează profituri reduse, una dintre posibilele explicații este faptul că populația are o putere de cumpărare redusă care cauzează atât o profitabilitate redusă cât și un mediu propice deschiderii unor farmacii – reprezentanțe ale marilor lanțuri care activează la nivel național cu sedii în Argeș sau în Municipiul București.

Sursa: Pe o piață de 16 mld. lei, doar un sfert dintre farmacii sunt solvabile și de încredere


Etichete:
Distribuie articol:
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *