Pentru combaterea COVID-19, operatorii de telecomunicații vor furniza autorităților date despre locul unde se află utilizatorii

0
- Reclama -

Vodafone, Deutsche Telekom, Orange și alți 5 operatori de telecomunicații au acceptat să furnizeze date privind localizarea utilizatorilor către autoritățile europene, conform grupului de lobby GSM Association (GSMA), scrie Profit.ro.

 

Datele ar urma să fie utilizate pentru combaterea crizei generate de coronavirus, deși au fost voci care și-au exprimat, în ultimele săptămâni, îngrijorarea cu privire la utilizarea tehnologiei de către guverne pentru a monitoriza persoanele aflate în carantină, existând temeri privind supravegherea populației de către stat.

Acordul de a furniza date către Comisia Europeană a fost semnat și de Telefonica, Telecom Italia, Telenor, Telia și A1 Telekom Austria, care s-au întâlnit luni cu Thierry Breton, comisarul european pentru piață internă și servicii.

Marți, premierul Orban a anunțat că Guvernul pregătește cu Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) o aplicație care să permită monitorizarea persoanelor aflate în izolare la domiciliu sau în carantină.

- Reclama -

Implementarea unui sistem european de monitorizare a utilizatorilor de smartphone-uri pentru limitarea pandemiei ar fi o premieră, până acum, astfel de măsuri fiind implementate (sau au existat discuții pentru implementarea lor) doar la nivel național.

Spre exemplu, potrivit The Guardian, guvernul britanic poartă discuții cu BT, proprietarul operatorului EE, pentru folosirea datelor colectate de telefoanele mobile în scopul verificării eficienței măsurilor de izolare.

Comisia Europeană spune că utilizatorii vor fi sub protecția anonimatului, iar datele despre locul unde aceștia se află sau se deplasează vor fi agregate și folosite pentru măsuri de combatere a răspândirii noului coronavirus.

Totodată, un oficial european a precizat că datele vor fi șterse după soluționarea crizei.

 

- Reclamă -

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele