Philips a lansat Azurion, platforma viitorului pentru tehnica medicală minim-invazivă

0

După mai mult de cinci ani de cercetare și dezvoltare și implicarea a sute de ingineri, cercetători și designeri, la care s-au adăugat multe clinici partenere din toată lumea, Philips a lansat Azurion, următoarea generație de platformă terapeutică, capabilă de o varietate mare de investigații și operații minim invazive.

Philips a prezentat oficial platforma în februarie anul acesta și a anunțat că este cea mai semnificativă lansare a unui produs din ultimii ani. Azurion include echipamente și programe capabile de intervenții chirurgicale complexe, dar foarte eficiente. De altfel, tehnologia minim invazivă a dus deja la crearea unui nou departament în spitale, respectiv o cameră de intervenții hibride, care include echipamentele de imagistică în operații, fie acestea tradiționale, fie minim invazive.

Compania olandeză, care are în spate o experiență de 30 de ani în tehnologia medicală, a reușit prin Azurion să facă un pas înainte în ceea ce privește tratamentul medical, de la investigație și diagnosticare până la intervenție și recuperare. Platforma are mai bine de 1.000 de elemente complet noi și aduce proceduri noi, menite să eficientizeze actul medical. „Azurion completează portofoliul Philips destinat extinderii accesului la îngrijire medicală de calitate la costuri reduse”, spune Erik Buts, Strategic sales consultant la Philips.

„Azurion nu înseamnă un upgrade de la Windows 7 la Windows 10, spre exemplu ci mai degrabă o dezvoltare plecată de la zero”, arată Erik Buts.

Tehnologia chirurgicală minim invazivă a crescut rapid în ultimii ani, și nu numai în radiologie, dar și în cardiologie, oncologie și chirurgie vasculară. Azurion este, în principal, destinat vizualizării sistemului vascular în totalitate, dar are multiple utilizări fiind capabil de imagistică 3D pentru diferite părți ale corpului.

Intervențiile pe bază de cateter au nevoie de o imagine foarte bună și detaliată a sistemului vascular. Iar compania spune că platforma are principal avantaj flexibilitatea și ușurința în utilizarea unei game largi de intervenții, respectiv în tratarea tumorilor prin intermediul cateterilor, în anevrisme, în vase de sânge obstrucționate, în tulburări de ritm cardiac și alte operații legate de inimă.

Liste de proceduri

Inovațiile Philips în Azurion nu se opresc însă la tehnologia hardware. Compania a creat special sistemul de operare ConnectOS, care este capabil să proceseze în timp real informații din mai multe surse. Pe de o parte integrează programele Philips de planificare și navigare, dar aduce la un loc și sistemul de imagistică, echipamentele de intervenție chirurgicală și informațiile despre pacient.

Interesant este și că laptopul propriu poate fi conectat la echipament și controlat prin intermediul tabletei cu care este echipat sistemul. „Toate acestea sunt avantaje care înseamnă că medicul nu are nevoie să iasă din cameră pentru informații suplimentare și că este nevoie de mai puțin personal pentru întreaga activitate”, arată Erik Buts. Simplul fapt că medicul sau altcineva din echipa medicală nu au nevoie să părăsească sala de intervenție înseamnă în primul rând o reducere a cheltuielilor cu sterilizarea și riscuri mai mici pentru pacient.

Philips a introdus și carduri de proceduri, care pot fi personalizate pentru fiecare medic și prin care o intervenție poate fi programată de la început până la sfârșit, iar afișarea informațiilor pe ecran duce la evitarea erorilor de procedură și ușurează munca tuturor celor implicați.

Listele de investigații sau proceduri preinstalate sunt vizibile pe ecranul mare aferent platformei, ecran care poate fi împărțit în mai multe zone. Un studiu realizat de companie în rândul a 60 de specialiști din întreaga lume, cu care a colaborat pentru dezvoltarea Azurion, au arătat că toți consideră că posibilitatea afișării listei de protocoale pe ecranul platformei va ajuta la eliminarea erorilor.

Elementul uman nu dispare

Reducerea timpului aferent investigațiilor și intervențiilor înseamnă mai puțin stres pentru pacienți, o recuperare mai rapidă a acestora și, mai ales, posibilitatea tratării mai multor pacienți. Cu alte cuvinte, costuri mai mici per total pentru spital sau clinică și o eficiență mai mare pentru bugetul alocat.

Foarte important pentru spitale este și faptul că echipamentul este foarte ușor de folosit, iar personalul medical învață în câteva zile procedurile de la cap la coadă. „Dacă știi să folosești un smartphone sau o tabletă, atunci vei știi să folosești platforma. Am creat o mulțime de elemente care explică fiecare procedură în parte, în timp real”, spune Erik Buts, care adaugă că oricum Philips trimite un consultant la fiecare spital sau unitate care achiziționează echipamentul și care timp de cinci zile învață personalul și revine după două sau trei luni pentru a verifica modul de utilizare.

Pentru sistemul nostru medical ușurința de utilizare este foarte importantă date fiind și cazurile deja cunoscute de secții echipate cu tehnologii de ultimă oră, dar pentru care nu există personal calificat. „În 20 de minute poți învăța funcțiile de bază ale platformei”, spune Buts, care precizează și că Azurion a fost creată special pentru a putea fi adaptată pe viitor la echipamente sau tehnologii noi.

„Tehnologia minim-invazivă este viitorul. Dacă acum zece ani o intervenție pe aortă însemnaeschiderea pacientului, acum intervenția la o valvă se poate face prin intermediul cateterului, deci riscul asupra pacientul este de asemenea minim”, explică consultantul Philips.

Interesant este și faptul că, indiferent de cât a avansat tehnologia până în prezent, elementul uman nu va dispărea prea curând din tratamentul medical. „Un robot poate fi mai precis decât un om, așa cum vedem și acum prin roboții operați de medici, dar un robot nu va putea interpreta fiecare caz în parte. Fiecare pacient este unic, iar afecțiunile sunt diferite, nu pot fi tratate 100% la fel”, arată Erik Buts.

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele