Piaţa de pavele va creşte cu 3% în acest an

0

Piaţa locală de pavele şi borduri va creşte în acest an cu 3%, până la circa 165 milioane de euro, de la aproximativ 160 milioane de euro în anul precedent, fiind puternic influenţată de creşterile de preţuri ale materiei prime şi energiei, potrivit Symmetrica, liderul pieţei locale de pavele şi borduri vibropresate şi cel mai mare producător autohton.

 

”Piaţa locală de pavele şi borduri va raporta un avans cu cca. 3% în 2021, până la cca. 165 milioane de euro, comparativ cu anul precedent, fiind puternic impactată de creşterile de preţuri ale materiei prime şi energiei”, potrivit Symmetrica, liderul pieţei locale de pavele şi borduri vibropresate şi cel mai mare producător autohton.

Potrivit companiei, anul trecut piaţa de pavele şi borduri a crescut cu circa 14% comparativ cu 2019, ajungând la o valoare de circa 160 milioane de euro. În ciuda situaţiei determinate de pandemia de Covid-19, segmentul amenajărilor exterioare nu a fost afectat, din contră, tot mai mulţi români s-au orientat către proiecte de renovare, în timp ce piaţa de construcţii, per total, s-a majorat.

„Cererea de produse a crescut într-un mod alert în 2020, fiind impulsionată de majorarea volumului de lucrări în mediul privat, dar şi de finalizarea unor lucrări cu fonduri bugetare. O creştere importantă s-a putut observa şi pe segmentul DIY (do-it-yourself, n.r.), unde livările au fost mai mari cu procente de 2 cifre. Astfel, per total, estimăm că în 2020 piaţa de pavele şi borduri a avut un volum de 30 milioane unităţi (mp, ml, buc), mai mare cu 10% comparativ cu 2019”, a declarat Sebastian Bobu, director executiv Symmetrica.

În ceea ce priveşte evoluţia sectorului în prima parte a acestui an, reprezentantul Symmetrica estimează că piaţa a stagnat, menţinându-se la acelaşi nivel cu perioada similară a anului trecut. Acest lucru a fost determinat de blocarea proiectelor de infrastructură din lipsă de fonduri, dar şi de creşterea importantă a preţurilor la materii prime.

„În ultima jumătate de an am înregistrat creşteri de preţ de până la 30% a agregatelor minerale, de circa 10% a cimentului şi de peste 50% a energiei electrice. Toate aceste majorări nu au putut fi absorbite de preţurile produselor şi, drept urmare, s-au reflectat în evoluţia pieţei per total. Fiind o piaţă puternic concurenţială, majorarea preţurilor pentru produsele finite a fost foarte mică, mult sub cea a celor de producţie”, a mai spus Sebastian Bobu.

Orban regretă că l-a susținut pe Cîțu

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele