Pilonul II de pensii, un casus belli de 9 miliarde de euro

0

E un circ total cu Pilonul II al pensiilor, care, de fapt, nu sunt tocmai pensii, ci mai mult economisire. Și reprezintă singurul mod de economisire pentru majoritatea angajaților din România. Așa că e normal ca discuțiile și contradicțiile să înflorească în jurul sau.

Pilonul II e și o asigurare că la bătrânețe, angajații vor beneficia de mai mulț bani, mai ales că evoluțiile demografice pe termen mediu indică faptul că, în următorii 15 ani, fiecare angajat din România va ajunge să susțină aproximativ 2,5 pensionari.

Fondurile de pensii private aveau active de 42,53 miliarde de lei la 31 martie, în creștere cu 25,2% față de martie 2017. Tentant, nu?

Adică sistemul public de pensii nu e departe de a sucomba. Pur și simplu nu vor exista suficienți bani. Ba mai mult, la viteza cu care România pierde populație, forță de muncă plecată în căutarea unei vieți mai bune, nici nu vor mai fi mulți contribuabili la bugetul de pensii.

Expert Forum estimează că la orizontul 2040, Pilonul I va acoperi doar 25% din salariul mediu brut pe economie, iar Pilonul II poate suplimenta această sumă cu 10% -15%. Pensii mai mici, deci.

Sistemul de pensii

Pilonul II a apărut acum 10 ani, când s-a realizat mecesitatea dezvoltării unui sistem de pensii coerent, bazat pe trei piloni de pensii complementari, menit să asigure stabilitate financiară la vârsta pensionării. Alături de sistemul public și Pilonul II, care folosește bani virați de sistemul public, există și Pilonul III, finanțat privat, din participarea celor care își permit să achiziționeze și o pensie privată.

Pilonul II, în schimb, reprezintă singura formă reală de economisire care oferă garanția absolută asupra contribuțiilor proprii.

Și s-a spus că randamentele Pilonului II sunt prea mici, că cei care le administrează trăiesc prea bine de pe urma lor. ȘI poate trăiesc, dar evoluția Fondurilor de Pensii în România a înregistrat „cele mai bune randamente reale (ajustate cu inflația și comisioanele)” într-un panel de 15 state membre UE, pentru perioada 2008-2017, potrivit unui raport BetterFinance.

De asemenea, un studiu realizat de BERD la cererea ASF relevă faptul că „pilonul II a înregistrat randamente investiționale pozitive de la lansarea sa din 2008.” În plus, așa cum rezultă din studiul realizat de OECD referitor la performanța în termeni reali (ajustați cu inflația) a fondurilor de pensii din 38 de state la nivel global, în perioada 2008-2016, fondurile de pensii din România ocupa locul 2.

Banii investiți în România

92% din activele de aproximativ 9 miliarde de euro ale Pilonului II sunt investite în economia românească, ceea ce face din fondurile de Pensii unul dintre principalii piloni ai dezvoltării economice din România.

Totodată, fiind investitori importanți strategici în companii locale și respectiv ai datoriei guvernamentale, aceștia acționează ca un stabilizator al piețelor financiare, cât și ca un actor important al dezvoltării guvernanței corporative în România.

Așa că e ușor de înțeles de ce actuala Putere tot dă târcoale acestor fonduri, care ar acoperi parțial deficitul uriaș al bugetului public de pensii și de ce ies tot felul de propuneri pe care „guvernul nu și le asumă”, de transfer a acestor bani în bugetul public, într-o formă sau alta.

Ultima, ce pare a aparține Comisiei Naționale de Prognoză, chiar vorbește despre o suspendare a plăților de 3,7% către Pilonul II în a doua jumătate a anului.

PSD și guvernul au respins ideea, dar iese oare foc fără fum? Viitorul va spune dacă aparentul asalt la Pilonul II se va concretiza. Deocamdată, tot mediul privat, asociații patronale, consultanți, mari companii au anunțat că se opun acestei idei, care reprezintă o măsură minim necesară pentru îmbunătățirea capacității generale a întregului sistem de pensii de a face față așteptărilor populației active.

Sursa: Pilonul II de pensii, un casus belli de 9 miliarde de euro

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele